Woensdag 08/12/2021

Moslims in de verloskamer

Opiniemakers lijken er niet genoeg van te krijgen om de moslims te blijven offeren op 'het altaar der beschaving'

Bilal Benyaich en Dany Neudt betwijfelen of moslims sowieso problemen hebben met mannelijke gynaecologen

Bilal Benyaich en Dany Neudt zijn verbonden aan het intercultureel platform Kif Kif.

Terwijl een maandenlang aanslepend communautair opbod de agenda voor de toenemende sociaaleconomische ongelijkheden in dit land kaapt, ging er wekenlang enorme media-aandacht naar de illegale en marginale betoging tegen de islamisering van Europa. De opiniemakers lijken er niet genoeg van te krijgen om de moslims te blijven offeren op 'het altaar der beschaving'. Gisteren kreeg het bericht dat een aantal moslims moeite heeft met mannelijke gynaecologen weer buitenproportioneel veel aandacht. Nochtans doen diezelfde excessen waarover men zowat dagelijks bericht zich evenzeer voor bij andere confessionele gemeenschappen, zoals bij orthodoxe joden of christenen. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat over die incidenten echter nauwelijks of niet wordt bericht.

Dat er soms geschillen - en sporadisch zelfs conflicten - ontstaan tussen dokters en hun gelovige patiënten is een feit. Het is zelfs iets waar we in het verleden enkele keren getuige van zijn geweest. De vraag die we ons telkens opnieuw moeten stellen is of die gebeurtenissen zonodig naar een hele geloofsgemeenschap geëxtrapoleerd moeten worden? Elke Fleurs, kliniekhoofd verloskunde van het AZ-VUB, denkt alleszins van niet. Zij benadrukt dat niet alle moslims protest aantekenen als hun vrouwen behandeld worden door een mannelijke gynaecoloog (DM 13/9). Nadat de rol van de vroedvrouw enkele decennia geleden werd overgenomen door de specialist begon het 'probleem' zich voor te doen bij de derde en vierde leeftijd in onze samenleving. Bij de toenmalige gastarbeiders en de autochtone oudjes dus die veelal uit agrarische, traditionele gebieden kwamen. Bij de tweede en derde generatie Belgen is dit fenomeen nu veel minder of zelden het geval. Op één koppel na maakt geen enkel van de tientallen Belgische koppels met Maghrebijnse roots die we kennen daar een punt van. Hetzelfde zie je bij hun autochtone leeftijdsgenoten: hier en daar vind je een vrouw die niet per se vanuit een religieuze overtuiging, maar gewoon vanuit een zekere preutsheid of gêne, zich liever door een vrouwelijke gynaecoloog laat behandelen. Waar is hier het probleem?

Marleen Temmerman, diensthoofd van het UZ Gent, bevestigt deze evolutie door de focus te verschuiven naar gelovige nieuwkomers, van wie een gedeelte een veto uitspreekt tegen een mannelijke arts (DM 13/9). Die patiënten komen veelal uit landen die religieus even conservatief zijn als de Verenigde Staten of Polen. We denken dan aan pakweg Soedan of Pakistan, waar de opgang van reactionaire religieuze belevingen al decennia aan de gang is. Als die mensen bezwaren hebben tegen een behandeling door een mannelijke arts kan dat in sommige gevallen gerespecteerd worden. Maar die keuzevrijheid eindigt wanneer geen vrouwelijke arts beschikbaar is in het desbetreffende ziekenhuis. Als aan de keuzevrijheid van de patiënt niet kan worden voldaan, moet het nodige voor het kind en de moeder gedaan worden.

Een doorgeslagen cultuurabsolutistische of cultuurrelativistische opvatting brengt hier geen zoden aan de dijk. We houden een nadrukkelijk pleidooi voor een vorm van cultuurrealisme dat uitgaat van empathie en begrip, maar toch handelt met de nodige kordaatheid en deontologische principes. Uiteindelijk is het aan de beleidsmakers om duidelijke richtlijnen uit te vaardigen, zoals de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie terecht vraagt. Evenzeer moeten de ziekenhuizen de vrijheid hebben om op een flexibele manier binnen dit kader te werken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234