Zaterdag 23/01/2021

Muslinked

'Moslimjongeren krijgen zoveel shit over zich heen. Wij bieden een positief tegenantwoord'

Yasmia Setta en Illias Marraha van Muslinked.Beeld Sam Feys

Moslimjongeren popelen om te ondernemen maar missen vaak het netwerk om hun droom te verwezenlijken. Daar wil de pas gelanceerde organisatie Muslinked verandering in brengen. 'Politieke haatzaaierij geeft ons nog meer goesting.'

Op 20-jarige leeftijd heeft onze columniste Yasmien Naciri haar eigen vzw uit de grond gestampt. Amana wil armoede in België en Marokko de kop indrukken. Naciri is lang niet de enige moslimjongere die aan het ondernemen is geslagen. In grootsteden schieten dergelijke projecten als paddenstoelen uit de grond.

Voor degenen die popelen om ook iets op te starten maar niet over een uitgebreide contactenlijst beschikken, is er nu netwerkplatform Muslinked. Medeoprichter Yasmia Setta (23): "Als ondernemende moslima miste ik een ontmoetingsplaats voor gelijkgezinden. Ik wou me omringen met mensen die iets voor mij konden betekenen en anderen op mijn beurt van dienst zijn."

Met zes jonge Antwerpenaren en Mechelaars is zo het idee voor Muslinked ontstaan. De organisatie wil evenementen organiseren waarop lezingen en workshops worden gehouden. Daar kunnen jongeren elkaar ontmoeten. Tegelijkertijd krijgen ze dan meer info en begeleiding over hoe bijvoorbeeld een eigen zaak uit de grond te stampen.

Geen moslimclubje

Op 31 januari vindt het eerste Muslinked Netwerk Event plaats in De Studio in Antwerpen. Setta: "We richten ons vooral op moslimjongeren uit heel Vlaanderen, maar natuurlijk is iedereen welkom bij ons. Ook al doet de naam anders vermoeden, we willen er geen exclusief moslimclubje van maken. Iedere Vlaming met ondernemingsdrift kan bij ons wat opsteken. Op dit moment hebben zich bijna honderd enthousiastelingen voor de eerste sessie ingeschreven en dat publiek is heel divers: Arabieren en Turken, maar ook blanke Vlamingen en Oost-Europeanen. Evenveel vrouwen als mannen."

Beeld Sam Feys

Naast de netwerkevents biedt Muslinked ook een 'muslim youth forum' aan, waar moeilijke maatschappelijke thema’s voor moslimjongeren besproken kunnen worden. Illias Marraha (32), tevens medeoprichter: "De jongeren kunnen hier met elkaar in discussie gaan. Dit forum is een soort denktank waar op lange termijn concrete voorstellen uit moeten voortkomen. Zo laten we jongeren debatteren over stemrecht op 16 jaar, maar ook over de rol van religie in de samenleving. Alles kan. Jongeren moeten het gevoel hebben dat ze hun mond kunnen opentrekken."

Bakken talent

Voorlopig moet Muslinked het met nul euro werkingsmiddelen stellen. Marraha: "Wel hebben we verschillende subsidieaanvragen lopen. Hopelijk komt daar iets uit de bus. Maar weet je, wij doen dit met passie. Moslimjongeren krijgen zo ongelofelijk veel shit over zich heen. Ze doen het zogezegd allemaal slecht terwijl wij zoveel jonge gasten met bakken talent ontmoeten. We zien het als onze plicht om hen te ondersteunen."

"Politieke haatzaaierij geeft ons nog meer goesting om een positief tegenantwoord te bieden", vervolgt Marraha. "Het zal je misschien verbazen, maar we zijn optimistisch over de toekomst. Vlaanderen is een zalige plek, ik hou van Antwerpen. Naast de polariserende geluiden zie ik vooral vooruitgang. Natuurlijk mag het allemaal wat sneller, maar verandering verloopt altijd langzaam. Ik ben ervan overtuigd dat mijn kinderen niet dezelfde strijd als ik zullen moeten voeren."

Niet alle moslimjongeren zijn even hoopvol als Marraha. Defaitisme loert al eens om de hoek. Maar voor hen is er dus Muslinked: "Iedereen heeft het in zich om een rolmodel voor de volgende generatie te worden. Iedereen heeft het recht om in onze maatschappij verankerd te zijn, in plaats van er zich niet in thuis te voelen."

Het eerste Muslinked-evenement vindt plaats op dinsdag 31 januari in De Studio in Antwerpen. Inschrijven kan hier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234