Maandag 17/05/2021

'Moslimexecutieve moet haar werk beter doen'

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wil een strengere controle op imams. 'Niet geheel ten onrechte', zegt de Gentse onderzoeker en imam Brahim Laytouss. 'Nu schiet de Moslimexecutieve hopeloos tekort.'

Vicepremier en buitenlandminister Didier Reynders (MR) krijgt naar eigen zeggen verontrustende meldingen uit het buitenland. Collega's uit Arabische landen lieten hem weten dat Belgische inwoners zich daar binnen radicale en fundamentalistische bewegingen ophouden. "Wie staat er vandaag in voor de omkadering van de moslimreligie?", vroeg hij zich vervolgens af in de kranten van Sudpresse.

Reynders wil dan ook voorwaarden koppelen aan de subsidiëring van het moslimgeloof en zo vermijden dat radicale elementen staatssteun krijgen. Verder wil hij dat imams een opleiding krijgen in België en dat er een grondigere controle komt op wat ze verkondigen. "Graag," zegt Semsettin Ugurlu, de voorzitter van de Moslimexecutieve, "maar daar hebben we de middelen niet voor."

De Executieve is volgens hem niet in staat om de werking van alle imams te controleren. "Voor het vertaalwerk alleen al hebben we te weinig geld", zegt Ugurlu. "Onlangs nog kwam er een Britse imam naar ons land voor een lezing, maar er was geen budget om zijn speech te vertalen. Zonder vertaling kunnen wij niet controleren wat hij hier precies vertelt. Gelukkig is de Amerikaanse ambassade toen bijgesprongen."

De Executief van de Moslims van België (EMB) is de officiële gesprekspartner tussen de overheid en de moslims in ons land. Het is deze instantie die advies geeft over de imams, die uiteindelijk door de justitie worden aangewezen. "In ons land zijn een veertigtal imams erkend", zegt Ugurlu. "Dat houdt in dat ze het charter van de Moslimexecutieve hebben ondertekend en bijgevolg hebben beloofd de Belgische grondwet te respecteren."

Voor de andere 250 imams in België werkt de Moslimexecutieve samen met de lokale verantwoordelijken om eventuele misplaatste boodschappen te detecteren. "Al is het niet mogelijk alle uitspraken te controleren", zegt Ugurlu. "Een Belgische opleiding voor imams zou al heel wat problemen verhelpen, daar pleiten wij al jaren voor. Nu moeten imams in spe noodgedwongen naar het buitenland."

De Gentse imam en onderzoeker Brahim Laytouss vindt evenwel dat de Moslimexecutieve de hand in eigen boezem moet steken. "Je kunt het niet louter wijten aan een gebrek aan geld. Het gaat ook om een gebrek aan wil, een gebrek aan organisatie en een gebrek aan competentie."

De Moslimexecutieve blinkt volgens Laytouss uit in archaïsme. "Hoe kan een instelling van zichzelf zeggen dat ze de vertegenwoordiger is van alle moslims in België als ze nauwelijks rekening houdt met de diverse stromingen binnen de islam. Bovendien is de houding van sommige leden tegenover vrouwen en minderheden op zijn minst problematisch. De interne structuur van de Executieve is dringend aan hervorming toe."

Radicalisme

Laytouss verwijt de leden van de Executieve ook een gebrek aan kennis. "De persoon bijvoorbeeld die bij de Executieve verantwoordelijk is voor onderwijs, die kent gewoon zijn dossiers niet. Die heeft nog nooit gewogen op het maatschappelijke debat, terwijl dat net essentieel is. Heel wat leden van de Executieve zijn gewoon incompetent."

De leegte die de Executieve creëert, laat volgens Laytouss ruimte voor radicalisme. "Er is geen duidelijke vertegenwoordiging van de islam in België, wat ervoor zorgt dat moslims zich soms keren tot radicale stromingen. Dat is gewoon zo. Er moeten oplossingen komen, daar geef ik minister Reynders gelijk in."

Een degelijke imamopleiding vindt Laytouss essentieel. "Enkel op die manier krijg je imams binnen een Belgische en Vlaamse context. Dat zou iedereen ten goede komen. Dit is een islamitisch-Belgische zaak, en dus is het niet logisch dat imams voor hun opleiding naar het buitenland moeten. Er is genoeg expertise in ons land, er moet gewoon een duidelijk kader komen. En de Executieve zou daar een cruciale rol in kunnen spelen, maar niet zoals ze vandaag werkt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234