Zaterdag 01/04/2023

moslimexecutieve

Moslimexecutieve moderniseert website om "boodschap van vrede te laten horen"

Salah Echallaoui (r), voorzitter van het Executief van de Moslims van België. Beeld BELGA
Salah Echallaoui (r), voorzitter van het Executief van de Moslims van België.Beeld BELGA

Het Executief van de Moslims van België (EMB) heeft vandaag haar nieuwe website voorgesteld. Dat gaat gepaard met een nieuwe, moderne communicatie. "Om beter de verschillende opdrachten van dienstverlening die aan de EMB zijn toegewezen kenbaar te maken, maar ook om de boodschap ten gunste van een burgerislam en het respectvol samenleven te verspreiden."

Redactie

"In de huidige context is het primordiaal om onze communicatie te dynamiseren, om onze boodschap van vrede te laten horen", aldus EMB-voorzitter Salah Echallaoui tijdens een persconferentie. Hij veroordeelde de recente "daden van barbarij, in Duitsland en in andere gebieden van de wereld".

De EMB, die sinds 1974 is erkend, koos ook een nieuw logo waarin een kaart van België is verwerkt. "Het symboliseert onze inspanningen die we dagelijks ontplooien ten gunste van een Belgische islam, geworteld in de territoriale, politieke, economische, sociale, culturele en taalkundige context van het land", vervolgde de voorzitter. "België verdient te worden aanzien als een modelland in Europa voor het samen-leven. De kleur goud verwijst naar een islam van licht, tegengesteld aan het obscurantisme."

België heeft de verantwoordelijkheid "de gematigde moslims te ondersteunen, ze te helpen en te laten horen", zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V), bevoegd voor de erkende erediensten, . "Zij zijn twee keer en meer dan wij slachtoffers van het terrorisme", commentarieerde Geens. "Het recht om anders te zijn bestaat, maar zich integreren is een plicht. De EMB moet een belangrijke rol spelen tegenover de maatschappij en de moslims in België helpen om hun eigen geschiedenis te ontwikkelen", in een bezorgdheid van wederzijdse verdraagzaamheid.

Justitieminister Koen Geens (CD&V). Beeld BELGA
Justitieminister Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

Minister Geens betreurde dat hij als gevolg van tragische gebeurtenissen in 2016 te vaak moest herinneren aan het belang van het samen-leven. Hij nam afstand van verschillende vertegenwoordigers van het populisme die de samenleving verkankeren en het jaar tekenden, zoals Nigel Farage, Donald Trump of ook Geert Wilders. "Ik ben woedend over de haat, maar ik blijf geloven in de goedheid van mensen. Wij zijn dezelfde menselijke wezens, maar er moet een wederzijdse tolerantie zijn die moet aanzien worden als een sterkte en niet als een zwakte".

Naast informatie over de EMB bevat de site, die 120.000 euro bijkomende financiële steun genoot, een overzicht van de erkende moskeeën in het land.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234