Woensdag 29/06/2022

Moslimexecutieve dreigt uiteen te spatten

De Marokkaanse leden van de Moslimraad zullen niet meer deelnemen aan de algemene vergadering van het orgaan. Dat blijkt uit een brief die De Morgen kon inkijken. De raadsleden eisen het ontslag van alle bestuursleden die zich met de financiën van de Moslimexecutieve bezighouden.

Door Kris Hendrickx

Brussel l Het nieuws volgt op de melding dat de Moslimraad (het 'moslimparlement' waaruit de executieve wordt gekozen) zijn eigen mandaat heeft verlengd tot in 2015. De Federatie van Unies van Moskeeën van België eist het ontslag van de executieve.

"We houden eraan het volgende te vragen: 1) het ontslag van alle leden van de raad van bestuur van de vzw 'beheer van de financiën van de Moslimexecutieve'. 2) Het bijeenroepen van een buitengewone algemene vergadering, waarvan de dagorde uitsluitend gewijd zal zijn aan het aanhoren van alle bestuurders van de vzw." De brief, ondertekend door zeventien van de twintig Marokkaanse raadsleden, laat verder weten dat de Marokkaanse leden "vanaf vandaag aan geen enkele vergadering van de executieve meer zullen deelnemen". Daardoor komt de Moslimraad in een situatie van lopende zaken terecht. De raad is samengesteld uit 68 leden, waarvan onder meer 40 uit de Turkse gemeenschap en 20 uit de Marokkaanse.

De raadsleden besloten tot de stap nadat de executieve de voorbije dagen opnieuw in een negatief daglicht was komen te staan. De Marokkaanse ondervoorzitter van de executieve Kissi Benjelloul was door de voorzitter aangeduid als de verantwoordelijke achter een reeks valse facturen. Benjelloul zou restaurant Le Caire voor 15.000 euro etentjes, vergaderingen en recepties hebben laten factureren. Een onderzoeksrechter laat nu de hele boekhouding van de executieve doorlichten. Haar lokalen werden verzegeld en er werd een buitenstaander als voorlopig bewindvoerder aangesteld.

De Marokkaanse raadsleden nemen het niet dat Benjelloul als enige verantwoordelijke naar voren wordt geschoven. "We hebben de ondervoorzitter grondig aan de tand gevoeld", legt raadslid Mohammed Achaibi uit. "Benjelloul ontkent niet alleen alle beschuldigingen, hij wijst er ook op dat alle leden van de raad van bestuur van alle stappen op de hoogte waren. Ook de voorzitter van de executieve dus."

De voorzitter in kwestie, de Turkse Coskun Beyazgül, nam gisteren zijn gsm niet op. Ondervoorzitster Haçen Düzgün wenste evenmin commentaar te geven. "We komen morgen samen om hierover te spreken. We moeten dit even laten bezinken. Vandaag zijn we vooral met het begin van de ramadan bezig, weet u."

De Moslimexecutieve krijgt ook tegenwind van de Federatie van Unies van Moskeeën van België (FUMB). Die koepel van Marokkaanse moskeeën eiste woensdag al het ontslag van de huidige executieve. "Twee jaar gekibbel en gerechtelijke dossiers hebben niet alleen het imago van de executieve, maar van de hele moslimgemeenschap besmeurd", vindt woordvoerder Saïd Mdaouchi. De FUMB pleit voor een alternatieve structuur als vertegenwoordiging van de Belgische moslims en heeft daarvoor een denktank opgericht.

Dat de Moslimraad zijn eigen mandaat heeft verdubbeld tot tien jaar - de beslissing dateert van voor de zomer, maar lekte gisteren pas uit - is alleen maar olie op het vuur. "Dit kan niet, het is ondemocratisch", reageert Vlaams Parlementslid Nahima Lanjri (CD&V). "Bovendien lopen moslims sowieso al in de kijker, dit is moeilijkheden zoeken. Mocht ik hen zijn, ik nam ontslag."

Bij de federatie van Marokkaanse verenigingen klinkt een veel milder geluid. "De verlenging van het mandaat is inderdaad geen goede zaak", geeft Mohammed Chakkar toe. "Maar in de raad en de executieve zitten heel competente mensen. Laat het gerecht zijn werk doen." Chakkar wijst erop dat het al een tijdje niet botert tussen de moskeeën en de executieve. "De moskeeën voelen hoe de executieve steeds meer invloed krijgt op de moskeeën. Maar dat is normaal als verkozen orgaan."

Rest de vraag hoe de executieve de voorbije jaren steeds weer negatief onder de aandacht is kunnen komen. Filosoof Tarik Fraihi wijst erop dat hij het falen jaren geleden al heeft voorspeld. "Er is een centraal instituut gecreëerd bij een religie die niet de gewoonte heeft zo te functioneren. Mijn oplossing: schaf alle overheidssteun af, ook die voor de katholieke kerk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234