Woensdag 07/06/2023

Religie

'Moslimdouches' zetten kwaad bloed in China

Een Chinese moslim leest de Koran in een moskee in Peking. Beeld AP
Een Chinese moslim leest de Koran in een moskee in Peking.Beeld AP

Wegens ruimtegebrek wassen studenten op Chinese campussen zich in gezamenlijke doucheruimtes. De universiteit van Anhui gaf moslims privéhokjes, en veroorzaakte zo een anti-islamitische storm op Chinese sociale media.

Redactie

China heeft 56 etnische groepen, met de Han-Chinezen als grootste en machtigste. Om te voorkomen dat minderheden totaal worden ondergesneeuwd door de dominante Han, is er van overheidswege positieve discriminatie voor Tibetanen, Mongolen, Hui en andere minderheden. Dat zet al sinds jaar en dag kwaad bloed bij Han-Chinezen, maar nu komt er het voortrekken van de 20 miljoen moslims bij.

China is een grote aanslag vooralsnog bespaard gebleven, maar aanslagen in Europa en de oorlog in het Midden-Oosten voeden de angst voor de islam. Vandaar dat de doucheruimtes met afsluitbare deur gelijkstaan aan 'de islamisering van China'.

Iedere student wil privacy, maar de cabines zijn exclusief voor moslims. Volgens de Koran mogen moslims hun lichaam tijdens het wassen niet aan anderen tonen. De anderen dienen daar omwille van de "eenheid tussen etnische volkeren" respect voor op te brengen, vindt de universiteit. Dat respect is op sociale media ver te zoeken: "Ze verdienen douchekoppen in de vorm van varkenskoppen."

Onrust

Eerder werd al hatelijk gereageerd op een voorstel voor regels rond de voedselproductie volgens de islamitische wetten, bedoeld om orde te scheppen in de wildgroei aan halalproducten. Het wetsvoorstel is begin dit jaar afgeschoten. Reden: maatschappelijke onrust.

Voor de universiteit hebben deskundigen nu een oplossing: de gewraakte doucheruimte opnieuw verbouwen. Zodat iedere student, ongeacht ras of godsdienst, zich privé kan wassen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234