Zaterdag 16/11/2019

Moskee

Met de heisa over de moskee bij Ground Zero heeft de Amerikaanse politiek definitief haar Philip Dewinterstadium bereikt. In een notendop: een groep ondernemende moslims in New York wil een soort cultureel centrum bouwen op twee straten van de site waar tot de aanslagen van 11 september 2001 de Twin Towers van het World Trade Center stonden.

Moskee is trouwens veel gezegd. In het gebouw zouden naast de gebedsruimte onder andere een zwembad, een basketbalveld, een theaterzaal en een lokaal voor kookcursussen komen. Het is dus een community center‚ zoals er in de VS vele duizenden van divers pluimage bestaan. Hier in Saint Paul, Minnesota, ben ik zelf lid van het joodse community center. Ook daar hebben ze uitstekende fitnessfacilitieten en ik ben er lang niet de enige niet-jood. De oprichters van Park 51, zoals de zogenaamde Ground Zero-moskee officieel zou gaan heten, zeggen iets gelijkaardigs in gedachten te hebben.

In eenvoudiger tijden zou dat niet voor ophef zorgen, maar we leven nu eenmaal in het post-9/11-tijdperk. Bovendien zijn er in de VS verkiezingen op komst, dus hebben een aantal Republikeinse politici de controverse aangegrepen om stemmen te winnen met angst zaaien en verdeeldheid stoken. De kampioen wat dat betreft, is Newt Gingrich, ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, potentieel presidentskandidaat voor 2012 en een man die nota bene bekend staat als een van de grootste Republikeinse intellectuelen.

“Er moet geen moskee komen bij Ground Zero zolang er geen kerken of synagogen zijn in Saoedi-Arabië”, stelde Gingrich in een mededeling. Dat is natuurlijk praat die recht uit een bruin café of een Vlaams familiefeest vol fans van Philip Dewinter kan komen. U weet hoe dat gaat: “Wat denken die vreemdelingen wel? Dat zouden wij eens moeten proberen in Marokko.”

Nog een van Gingrich: “Nazi’s hebben ook niet het recht om een bord neer te zetten naast het Holocaustmuseum in Washington.” Met andere woorden: moslims staan zonder onderscheid des persoons gelijk met nazi’s. Dat weten we dan ook weer.

Toeval of niet: vorige week toonde een peiling aan dat 18 procent van de Amerikanen nu denken dat hun president een moslim is. Dat is 7 procent meer dan in maart vorig jaar. Obama is natuurlijk een christen, maar heel wat mensen hebben blijkbaar de capaciteit om onwrikbare feiten te vergeten.

Er is echter meer. Zo blijkt uit de peiling namelijk dat 34 procent van de conservatieve Republikeinen denkt dat Obama een moslim is. Bij mensen die een negatieve waardering hebben voor Obama’s werk als president is dat cijfer 30 procent. Met andere woorden: hoe meer je tegen de president hebt, hoe meer je geneigd bent om hem een moslim te noemen. Moslim is dus gewoon een scheldwoord voor iemand die je niet kunt uitstaan.

Ook in Amerika houden mensen overigens hun portemonnee dicht voor de slachtoffers van de overstroming in Pakistan. De excuses daarvoor zijn dezelfde als degene die je leest op de Vlaamse internetfora. “Pakistan is een terroristenland”, heet het. “We willen geen geld geven omdat het regime daar corrupt is.” Dat dus in tegenstelling tot Haïti, ook lang geen voorbeeld van goed bestuur, dat wél op een stortvloed van miljarden mocht rekenen. Je hoeft niet van slechte wil te zijn om te veronderstellen dat Pakistani’s naar mededogen kunnen fluiten omdat ze moslim zijn.

Dat is natuurlijk behoorlijk pervers. Het is niet Osama bin Laden die verzuipt in Pakistan (hoewel dat nog een geluk bij een ongeluk zou zijn), maar wel gewone mannen, vrouwen en kinderen. Sukkelaars die sowieso vaak al in armoe leefden en nu het weinige dat ze hadden kwijt zijn. Als ze het er al levend vanaf brachten, tenminste. Maar aangezien het moslims zijn, is dat dus blijkbaar niet zo erg. Velen blijken zo ver te gaan in hun islamobsessie dat zelfs een minimum aan elementair menselijk medeleven er niet meer vanaf kan. En dat geldt aan beide kanten van de oceaan.

Laatste nieuws: in Gainesville, Florida, was een kerk vorige week van plan om korans te verbranden. Wás, want de plaatselijke brandweer stak daar op het laatste moment een stokje voor. Toch goed dat er nog iémand zijn verstand gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234