Zondag 11/04/2021

Mormoonse kerk rouwt na overlijden van profeet

undefined

Salt Lake City l In Salt Lake City is zondagmiddag de leider van de mormonen overleden. Gordon B. Hinckley (97) stond bijna dertien jaar aan het hoofd van de machtige mormoonse kerk en bracht de religie ongekend veel aanhangers bij.

In Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah, waar de mormoonse kerk ontstaan is, kwamen duizenden mormonen gisteren toegestroomd om te bidden. In januari 2006 werd hun leider Hinckley in het ziekenhuis opgenomen voor een diabetesbehandeling. Hij overleed aan complicaties. "Hij was als een grootvader voor ons", zeggen geëmotioneerde gelovigen over de langstzittende leider van hun kerk.

Mormonen geloven dat God vandaag spreekt bij monde van apostelen en profeten op aarde. Het belang van Hinckleys leiderschap voor de 'Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen' kan dan ook niet worden onderschat: hij werd gezien als de belangrijkste levende profeet. Onder Hinckley groeide het aantal mormoonse gelovigen van 9 miljoen bij zijn aantreden in 1995 naar zowat 13 miljoen vandaag. Iets meer dan de helft van hen leeft in Latijns-Amerika, de overigen in de VS zelf, wat het mormoonse geloof het etiket 'de Amerikaanse religie' oplevert.

Als Hinckley in 1995 het leiderschap overneemt, worden de mormonen over het algemeen beschouwd als een eerder kleine, fanatieke groep, die polygamie zou promoten en in de beslotenheid van het platteland leeft. Vandaag heeft de mormoonse kerk dat stempel grotendeels van zich kunnen afschudden, onder meer dankzij de leiding van Hinckley. Hij promootte de mormoonse kerk op talloze reizen, hij heeft polygamie officieel veroordeeld en ging meer openheid ten aanzien van andere religies aan de dag leggen.

Ondertussen heeft de 'Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen' een eigen presidentskandidaat: Mitt Romney. De nog steeds ietwat ondergeschikte positie van het mormoonse geloof vertaalt zich in stevige uithalen van de baptist Mike Huckabee aan Romneys adres in voorverkiezingen.

Een dalende trend in zijn prognoses bracht Romney er vorige maand toe om te benadrukken dat zijn religie geen beleidsdaden zou beïnvloeden, als hij het Witte Huis haalt. "Ik verzeker jullie dat geen leider van de mormoonse kerk invloed zal hebben op mijn beleid. Hun autoriteit ligt op het religieuze gebied, en eindigt waar het nationale staatsbelang begint", zei Romney toen in een toespraak.

In een reactie op het overlijden van de mormoonse leider vertelt Romney dat hij Hinckley als familie beschouwde. "Ik zal hem missen voor zijn menselijkheid en zijn wijsheid", zei de Republikeinse presidentskandidaat.

Eerstdaags benoemt een college van twaalf apostelen de nieuwe leider van de kerk, die eveneens tot zijn dood zal aanblijven. Gordon B. Hinckley wordt hoogstwaarschijnlijk opgevolgd door de huidige langstlevende 'apostel', de tachtigjarige Thomas S. Monson. (WC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234