Zaterdag 04/07/2020

Vijf vragen

Morgen D-day in de winkelstraat: ‘Er gaan winkels en ketens failliet gaan. Ik vrees voor een catastrofe’

De Brusselse Nieuwstraat wordt in twee opgedeeld.Beeld Photo News

D-day in de winkelstraat. Na acht weken mogen de handelszaken maandag weer open, een volgende stap in de exitstrategie. Vijf vragen aan Dominique Michel, de topman van handelsfederatie Comeos.

Proficiat, mijnheer Michel. U bent erin geslaagd de winkels een week vroeger dan gepland open te wrikken.

Michel: “Dat was heus geen lobby, zoals u suggereert. Inhoudelijk hebben we heel hard gewerkt. Van bij het begin van deze crisis, acht weken geleden, zijn we meteen in actie geschoten om maatregelen te nemen. We hebben een omvangrijk plan opgemaakt, met de hulp van virologen, vakbonden en bedrijven, en met buitenlandse voorbeelden. Er was aanvankelijk advies om pas op 18 mei de winkels te heropenen, ook al waren we op basis van dat plan eigenlijk al klaar om op 4 mei te openen. Op verschillende niveaus is ons werkplan besproken en dan is beslist dat de sector klaar was.”

Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. Beeld BELGA

Maandag is D-Day, zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) over de Meir. Denkt u er ook zo over?

“Absoluut. Maandag is heel belangrijk. Wij zijn verantwoordelijk voor wat er in de winkels gebeurt. De overheid is verantwoordelijk voor de winkelstraat. Het is een uitdaging om die duizenden mensen te ontvangen in de optimale omstandigheden specifiek voor deze crisis. Als dit mislukt zijn we terug naar af.

“Het komt wellicht een beetje raar over om uit de mond van de baas van de handelsfederatie te horen dat mensen beter een beetje afwachten om te gaan shoppen. Maar het is nu echt niet noodzakelijk om met zijn allen om 9 uur aan de winkeldeur te gaan staan. Een extra dagje wachten kan na acht weken heus geen kwaad.”

De gezellige sfeer is er ook al niet naar, met al die maatregelen. Het wordt dus puur functioneel ‘run-shoppen’?

“Dat klopt, maar ik ben ervan overtuigd dat die sfeer terugkomt.  Als u nu enkele uren met een mondkapje rondloopt, dan is de lol er ook snel af. Het is toch beklemmend. Ik kan me best voorstellen dat mensen nu ook liever snel terug naar huis willen. Dat kan enkel helpen om onnodige drukte tegen te gaan. Ik begin liever voorzichtig en onder deze omstandigheden, dan nog enkele weken op slot te zitten.”

De cijfers van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames liggen nog redelijk hoog, terwijl er blijkbaar geen maat staat op het plotse versoepelen van de strikte maatregelen. Vreest u niet dat het straks terug naar af wordt?

“Ik ben geen viroloog, ook al telt België blijkbaar wel heel veel virologen. (glimlacht) Wat ik begrepen heb uit de gesprekken met de virologen die mee aan tafel zaten, is dat het gros van de besmettingen in de privésfeer gebeurt. Ook buitenlandse ervaring, uit contacten met zusterorganisaties in onze buurlanden, leert mij dat er geen onverstandige zaken zijn gebeurd toen de winkels er opengingen. Ik denk dat Belgen ook intelligente mensen zijn, dus daar heb ik ook vertrouwen in. En tot slot, we evalueren constant. Mocht blijken dat het op de Meir of de Nieuwstraat toch tot een grote toeloop komt, dan kunnen en moeten we bijsturen.”

Is deze anderhalvemetereconomie leefbaar voor de retail?

“Minder volk betekent minder inkomsten. Zo simpel is het wel degelijk. En elke vierkante meter die niet benut kan worden in de retail is een verloren oppervlakte. Tegelijk zeg ik wel als we de keuze moeten maken tussen dit of niks, dan is dit de enige keuze. Maar het zal zeker een trage start zijn, en de overheid zal met maatregelen moeten komen om dit te overbruggen. Er gaan winkels en ketens failliet gaan. We zijn bij Comeos nu bezig met die economische oefening te maken. Maar ik vrees voor een catastrofe. Vooral twee sectoren zijn specifiek erg geraakt. Dat zijn de modewinkels, en de horeca, uiteraard.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234