Woensdag 29/01/2020

Aanslag Joods Museum

Morfologie-expert: ‘Opvallende gelijkenissen’ tussen Nemmouche en schutter aanslag Joods Museum

Beklaagde Mehdi Nemmouche. Beeld BELGA

Er zijn opvallende gelijkenissen vast te stellen tussen Mehdi Nemmouche en de schutter die in het Joods Museum van België vier mensen neerschoot. Dat heeft een morfologie-expert van de federale politie verklaard op het Brusselse assisenhof. 

De man vergeleek verschillende foto’s van Nemmouche met beelden van de schutter die door bewakingscamera’s in het museum en de Miniemenstraat gemaakt werden. De morfologie-expert had het moeilijk om zich duidelijk verstaanbaar en begrijpelijk te maken, maar wees het hof en de jury op een aantal gelijkenissen.

Zo was er volgens hem een sterke gelijkenis in de zone onder de oogkassen, aan de neus en de zone tussen neus en mond, aan het linkeroor, en in de haarimplanting. Ook de handen van beide mannen vertoonden een sterke gelijkenis, aldus de expert.

Contacten met Abaaoud

Het is onduidelijk of Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum van België, contact heeft gehad met Abdelhamid Abaaoud, één van de spilfiguren van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

In verschillende media was gemeld dat de twee een telefoongesprek van 24 minuten hadden gehad in januari 2014 maar dat is allesbehalve zeker. Zo is maandag gebleken op het Brusselse assisenhof. Uit het onderzoek was gebleken dat de grootmoeder van Mehdi Nemmouche, die in Tourcoing woont, contact had gehad met een Turks telefoonnummer. Daarop werd verder onderzoek gedaan naar dat Turkse gsm-nummer.

Contact met Turks nummer

“We stelden vast dat het Turkse nummer in januari 2014 5 seconden contact had met een Belg die korte tijd nadien naar Syrië afreisde”, verklaarden de speurders. “Daarnaast had dat Turkse nummer op 16 januari 2014 24 minuten contact had met het gsm-nummer van Abdelhamid Abaaoud, vier dagen voor diens vertrek naar Syrië.”

Het staat niet vast dat Abaaouds gesprekpartner op dat moment Mehdi Nemmouche was, aldus de speurders: “We hebben geen elementen die aantonen dat hij het was, maar ook geen elementen die aantonen dat hij het niet was. Wel was dat Turkse nummer vermoedelijk een gsm-nummer dat niet zozeer aan één iemand toebehoorde, maar werd gebruikt door verschillende mensen die behoorden tot dezelfde groep jihadi’s. Het zou niet de eerste keer zijn dat we zoiets zien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234