Dinsdag 07/02/2023

More Bones!

In de marge van de huldetentoonstelling Fabrieksstad Aalst organiseert De Werf een aantal lezingen waarin Boons verhouding met andere auteurs wordt uitgediept.

'Van 't ogenblik dat ik beginnen schrijven ben heb ik niets meer gelezen.' Een uitspraak van Boon waaraan we geen geloof moeten hechten. De schrijver las veel, en heeft daar in honderden artikelen over bericht. Zijn deelname aan het literaire debat leverde hem vrienden en vijanden op. Vanaf woensdag 15 september wordt om de week een andere etappe beschreven in Boons zoektocht naar een verwante geest. Een overzicht.

Op 15 september gaat Frans Vyncke in op de vriendschap met Roger Serras, net als Boon een beeldend kunstenaar en schrijver. In '73 richtten ze samen het Honest Arts Movement op. Boon voelde zich prompt "veertig jaar jonger worden". In '78 hing Serras zich op. Naar verluidt liep Boon de volgende maanden steeds met een touw op zak. Hij verklaarde ontzettend veel te hebben gehouden "van die jongen die zich nu gezelfmoord heeft".

Een week later waagt literatuursocioloog Bert Vaneste zich aan de relatie tussen Boon en Claus, een literaire clash of the titans. Claus schreef in '64 een monografie over Boon. De Vlaamse letteren heetten hier 'een volière', bevolkt door 'huisduiven', 'protserige pauwen', 'een bedeesde korhoen', en een 'witte raaf'. Witte raaf Boon noemde Claus een getalenteerd speler. Boon wilde more bones.

Geert Buelens licht de verhouding met Van Ostaijen toe. Als Boon zich met één schrijver verwant heeft gevoeld, dan was het met 'zot Polleken'. In Van Ostaijen herkende Boon een collega-witte raaf die zijn vleugels had uitgeslagen in de 'volière' der Vlaamse letteren. Met een paar vrienden wilde Boon, naar Van Ostaijens voorbeeld, een Bende van de Stronk oprichten, al was het maar "om zijn verbleekt gebeente een plezier te doen".

Yves T'Sjoen weet alles over schrijver Richard Minne en diens vriendschap met Boon. Als redacteur bij Vooruit hielp Minne de noodlijdende Boon aan een baan bij de krant. Boon bewonderde het werk van Minne, en stelde hem ooit voor om samen een brievenroman te schrijven. Het antwoord: "Och, die memoires schrijf ik dan later wel eens na mijn dood." In de bloemlezing van Komrij staan tien gedichten van Minne, het maximum.

Later in oktober volgen nog lezingen over de relatie met Jan Walravens, Ivo Michiels en Bordewijk. (JdP)

De voordrachten vinden plaats in Zolder Belfort, op de Grote Markt van Aalst, om 20 uur. Prijs: 150 frank (3,72 euro) per avond of 850 frank (21,1 euro) voor de volledige reeks. Voor alle info: 053/73.28.12. De Werf organiseert in het najaar nog andere Boon-activiteiten. Metro houdt u op de hoogte.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234