Dinsdag 31/01/2023

Moordzaak: "Ik deed bekentenis af als zattemanspraat"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Stefan Roelants (38), veroordeeld voor de moord op Cindy Volders in mei 2011, heeft op de dag van de feiten aan verschillende mensen verteld dat hij zijn vriendin gedood had. Hij was echter zo dronken dat niemand hem geloofde. "Ik deed het als zattemanspraat af. Toen ik een dag later hoorde dat het echt gebeurd was, schrok ik wel", verklaarde Koen voor het Antwerpse assisenhof.

Lynn Formesyn

Stefan had zijn vriendin op zondag 8 mei 2011 met vijfentwintig messteken om het leven gebracht in haar woning aan de Kleerroos in Herentals. Hij was boos omdat ze hem had afgewezen. De beschuldigde was daarna naar Frans, zijn stiefvader, gereden. De man is intussen overleden, maar de assisenvoorzitter las wel zijn verklaring voor.

Stefan had hem verteld dat hij Cindy iets had aangedaan met een mes toen hij zijn computer en kledij bij haar ging halen. Frans wist niet of dat echt gebeurd was of dat de beschuldigde aan het "zeveren" was, want hij had duidelijk weer te veel gedronken.

Zattemanspraat
Die avond sprak Stefan ook met Koen af, een kennis. Ze maakten samen een toertje met de wagen. "Hij zei dat hij zijn vriendin iets had aangedaan. Hij sprong echter van de hak op de tak en ik kon er echt niets uit opmaken. Ik dacht dat het zattemanspraat was. Hij zei ook dat zijn leven een puinhoop was en dat hij voor dertig jaar naar de gevangenis zou moeten."

De beschuldigde belde later op de avond ook nog met zijn vriend Herwig, een plaatselijke autohandelaar. "Ik verstond er niets van. Hij vertelde iets in de aard van 'het is gebeurd, dat wijf'. Ik zei dat hij de volgende dag maar moest langs komen."

Stefan kwam maandag al vroeg naar de garage en vroeg of hij zijn auto wilde kopen, omdat hij hem niet meer nodig had. Later op de dag zocht hij Herwig opnieuw op. Hij zei: "Het is gebeurd, ze is dood." Herwig geloofde hem eerst niet, maar toen toonde de beschuldigde hem een nieuwsartikel op internet. "Stefan wou zijn biezen pakken, maar ik heb hem overtuigd om zich te gaan aangeven bij de politie."

"Alcoholmisbruik maakte beschuldigde paranoïde"
Stefan Roelants was in de maanden voor de feiten opnieuw stevig beginnen te drinken. Hij verzette twintig tot dertig blikjes bier per dag en maakte een labiele indruk. "Als hij gedronken had, leed hij aan achtervolgingswaanzin. Hij dacht dat iedereen in zijn omgeving slechte bedoelingen had", verklaarde Jurgen voor het Antwerpse assisenhof.

Jurgen leerde de beschuldigde zes à zeven jaar geleden kennen in de garage van hun gemeenschappelijke vriend Herwig. Als hij problemen had met zijn computer, herstelde Stefan die. Kort voor de feiten had hij nog de laptop van zijn zoon in orde gebracht. "Als de beschuldigde zoveel dronk, werkte die laptop dan nog wel toen u hem terugkreeg? ", vroeg een jurylid. "Vreemd genoeg wel. De drank had daar geen invloed op", antwoordde Jurgen.

Niets mee aan te vangen
Vrijdag 6 mei 2011, twee dagen voor de feiten, was Stefan nog wat bijkomende uitleg komen geven over de laptop. "Hij was weer dronken en zei dat hij niet binnen mocht van zijn vriendin. 'Die trut heeft mij gekloot, ik moet daar weg', zei hij. Ik raadde hem aan om de volgende dag met haar te praten als hij zijn roes had uitgeslapen", zei Jurgen.

Zaterdag kwam hij opnieuw langs. "Hij was echter nog zatter als de dag voordien en vertelde dat hij nog altijd niet binnen mocht. Hij wilde dat ik mee naar Cindy ging om zijn spullen op te halen. Ik weigerde om in die toestand met hem mee te gaan. We praatten nog wat en op een bepaald moment kwam er een man voorbij met een hondje. Hij dacht dat het Cindy was en riep 'daar is die trut, ze volgt mij'. Hij kon amper op zijn benen staan, er viel echt niets mee aan te vangen."

Zondag 8 mei 2011, de dag van de feiten, stond Stefan rond 10 uur weer bij Jurgen aan de deur. Hij was nog altijd stomdronken en begon opnieuw over zijn spullen. Na een uur zeuren, vertrok hij. De beschuldigde had aan Jurgen niet gezegd dat hij zijn vriendin iets wilde aandoen. Stefan was naar haar woning gereden en had haar 25 messteken gegeven terwijl haar dochtertje in huis was. Haar videoverhoor wordt morgen getoond.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234