Vrijdag 14/05/2021

Moord op nationalisten duwt Corsica met neus op geweld

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

Een moordaanslag op het Franse eiland Corsica heeft korte metten gemaakt met de hoop dat het nationalistische geweld er tot het verleden zou behoren. Gistermorgen werden in de westelijke stad L'Île Rousse de voormalige leider van de separatistische terreurgroep FNLC en zijn lijfwacht doodgeschoten. Hoewel het gissen blijft naar het motief achter de daad, zijn concurrerende Corsicaanse nationalisten de eerste verdachten. De aanslag komt er uitgerekend op het moment dat de Corsicaanse broedertwisten verruild waren voor een gecoördineerde afscheidingsstrategie tegen Parijs.

Jean-Michel Rossi en zijn metgezel Jean-Claude Fratacci werden rond 8.45 uur gistermorgen doodgeschoten in bar La Piscine, in het stadje L'Île Rousse op de Corsicaanse westkust. Rossi en Fratacci werden vanuit een voorbijrijdende auto onder mitrailleurvuur genomen, waarna de daders op de vlucht sloegen. Hoewel de aanslag niet is opgeëist, worden in de eerste plaats concurrerende nationalisten verdacht.

Jarenlang stonden rivaliserende Corsicaanse nationalisten met getrokken messen tegenover elkaar. Pas sinds vorig jaar bestaat er iets als een eenheidsfront - de stilaan in de richting van een politieke partij evoluerende koepelgroepering Unita.

De voorbije weken ging de vermoorde Rossi vaak koffie drinken in La Piscine, waar hij het onlangs verschenen boek van zijn hand over de interne keuken van het Corsicaanse nationalisme aan de pers voorstelde. De 44-jarige socioloog Rossi was dan ook niet de minste: hij geldt als een van de oprichters van het Nationaal Front voor de Bevrijding van Corsica (FNLC) en was een tijdlang leider van de politieke arm van het FNLC, A Cuncolta. Van 1984 tot 1989 zat Rossi in de gevangenis wegens bomaanslagen tegen de gendarmerie.

Eind jaren negentig, na de moord op de Franse prefect Erignac, verliet Rossi A Cuncolta omdat hij de beweging te radicaal was gaan vinden. Hij wou de Corsicaanse onafhankelijkheid voortaan op louter vredelievende manier gaan nastreven, ook al ging het gerucht dat hij aansluiting had gezocht bij de veel jongere maar concurrerende gewapende groep Armata Corsa. Die had in juli 1999 de moord op Dominique Savelli opgeëist, een nationalist die volgens hen te nauwe banden met de maffia had.

In zijn boek Pour solde de tout compte, les nationalistes parlent ('Ter vereffening van de rekeningen. De nationalisten spreken'), had Rossi op genadeloze wijze met zijn voormalige kompanen afgerekend. Terwijl er onder Corsicaanse politici in alle talen over Rossi's boek gezwegen werd, gebruikte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevènement het om zijn stelling te bewijzen dat het Corsicaanse nationalisme één pot nat is. Chevènement is een hevig tegenstander van het voornemen van premier Jospin om Corsica een apart statuut te verlenen en moest daar vorige week zelfs verantwoording voor afleggen. Even werd op zijn ontslag gespeculeerd.

Enkele dagen eerder had de Corsicaanse assemblee met ruime meerderheid Jospins plannen goedgekeurd om de Corsicanen de mogelijkheid te bieden Franse wetten aan hun realiteit aan te passen, hun brede fiscale autonomie te gunnen en het Corsicaans tot officiële taal in het basisonderwijs te maken. Toch gaat het project veel nationalisten niet ver genoeg. Of het eenheidsfront Unita standhoudt, is dan ook de vraag. Als de moord op Rossi door rivaliserende nationalisten is gepleegd, een veronderstelling die onder meer Le Monde naar voren schuift, dan draagt hij alvast niet tot die eenheid bij.

Jean-Michel Rossi, FNLC-leider die uit de biecht klapte, doodgeschoten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234