Zondag 22/05/2022

Moord op JFK blijft na halve eeuw intrigeren

Senator John Kennedy dankt in 1960 de politie van Los Angeles na een campagnebezoek aan de stad. Beeld PHOTO_NEWS
Senator John Kennedy dankt in 1960 de politie van Los Angeles na een campagnebezoek aan de stad.Beeld PHOTO_NEWS

Een halve eeuw nadat de fatale schoten in Dallas een einde aan zijn leven maakten, is de herinnering aan John F. Kennedy nog altijd springlevend. De illustere president en de 'moord van de eeuw' blijven velen intrigeren.

Het misdrijf is nooit tot ieders tevredenheid opgehelderd. Nieuwe theorieën duiken telkens weer op en jaar na jaar worden nieuwe titels toegevoegd aan de stapel boeken over de moord. "De puzzel raakt nooit af", denkt Perry Vermeulen. Hoewel hij pas 19 jaar na dato geboren werd, is ook hij erdoor gefascineerd.

De jonge Kennedy-deskundige uit het Nederlandse Helmond publiceerde in 2008 een boek over Lee Harvey Oswald, de vermeende moordenaar die twee dagen na de moord zelf werd doodgeschoten. Ook bundelde hij vorig jaar de theorieën over de moord. Hij geeft ook lezingen over het onderwerp. Die trekken een gemengd publiek: het leeft onder jong en oud.

Tweehonderd nieuwe boeken
Dat het mysterie misschien nooit opgehelderd zal worden heeft zo zijn charme, zegt Vermeulen. "Maar het gaat wel om moord en het is jammer dat mensen daar mee wegkomen". De zaak wordt er ook niet overzichtelijker op. "Alleen al deze maand verschijnen zo'n 200 nieuwe boeken. Daar zit heel veel onzin tussen".

Populairste VS-president ooit
Niet alleen de moord, maar ook de persoon John F. Kennedy blijven tot de verbeelding spreken. Volgens peilingen was hij de populairste Amerikaanse president ooit: 70 procent van de Amerikanen keurde de manier waarop hij zijn werk deed goed. Dat blijft ongeëvenaard.

Vergelijking met Obama
"Kennedy leefde niet lang genoeg om zijn kiezers teleur te stellen", verklaart publicist Marc Chavannes in een artikel dat hij voor het John Adams Institute schreef. Chavannes maakt een vergelijking met Barack Obama, die ook op een golf van populariteit aan de macht kwam, maar gaandeweg steeds meer onder vuur kwam te liggen.

Als Kennedy president was geweest in het huidige "tijdperk van Fox News en de Tea Party", zou hij volgens de Amerikakenner ook niet zo gemakkelijk weg zijn gekomen met zijn veronderstelde buitenechtelijk 'gedartel'. De president wist affaires, ziekten en hevig medicijngebruik echter goed verborgen te houden. De televisie was hem gunstig gezind: hij dankte zijn verkiezingswinst voor een deel aan de goede indruk die hij op het beeldscherm maakte.

Opkomst televisie
Volgens de Amerikaanse historica Alice George vormt de opkomst van de televisie ook een belangrijke verklaring voor Kennedy's lange "leven na de dood", zoals ze de aanhoudende aandacht voor hem betitelt in een artikel voor het blad Forbes. Anders dan bij de moord op eerdere presidenten, Lincoln (1865), Garfield (1881) en McKinley (1901), waren in 1963 camera's aanwezig die zijn laatste momenten vastlegden.

Na de moord eindigde een tijd van ongekend optimisme. In de vroege jaren 60 gaven veel Amerikanen nog aan dat ze zich geen beter tijdperk konden voorstellen om te leven. Na Kennedy's dood sloeg de sfeer om: de Vietnamoorlog escaleerde hopeloos, Kennedy's opvolgers Johnson en Nixon stelden teleur en het cynisme kreeg meer de overhand, schetst George. "Hij staat symbool voor iets dat we op weg naar de 21ste eeuw zijn kwijtgeraakt".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234