Dinsdag 13/04/2021

Update

"Moord op Brenda was gepland door Cindy en mij"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Brigitte Van Raemdonck, de 46-jarige vrouw die samen met haar zoon Mathias Cop (22) en Cindy De Laet (34) beschuldigd wordt van moord op de 25-jarige Brenda Rollier, heeft voor het Gentse hof van assisen opnieuw bevestigd dat ze de feiten heeft beraamd met haar minnares. "De moord was gepland door mij en Cindy De Laet", zei Raemdonck tijdens haar verhoor door de assisenvoorzitter. De Laet ontkent dat echter.

De feiten hadden plaats in de woning van De Laet en haar echtgenote Rollier in de Dijkstraat in de Beverse deelgemeente Melsele. Het lichaam van Rollier werd op 1 juli 2010 aangetroffen door De Laet en de oom van Rollier. De spoedarts kwam ter plaatse, maar kon enkel het overlijden vaststellen. Er werd een kort onderzoek gevoerd, maar alle elementen wezen volgens de speurders op zelfdoding door verhanging. Het kopppel leefde al enkele maanden feitelijk gescheiden en Rollier, die depressief zou geweest zijn, had De Laet via sms gesmeekt om terug te komen.

Eind 2011 werd het onderzoek opnieuw geopend. De moeder van De Laet verklaarde toen bij de lokale politie van Zwijndrecht dat Brigitte Van Raemdonck, die een affaire had met haar dochter, aan haar bekende dat ze Rollier vermoord had. Het duurde nog tot april 2012 vooraleer andere familieleden verhoord werden en het moordcomplot aan het licht kwam.

Zoon en vriend

Van Raemdonck bekende dat ze, op vraag van haar minnares De Laet, Rollier had gewurgd met de hulp van haar toen 17-jarige zoon en een toen 13-jarige vriend. "Mijn zoon en (naam van vriend van zoon, nvdr) waren erbij. De moord was gepland door mij en Cindy De Laet. Ik besef dat het zware beschuldigingen zijn maar ik blijf erbij", verklaarde Van Raemdonck vanmorgen voor het Gentse hof van assisen.

Ook haar zoon wist wat er ging gebeuren met Rollier, getuigde Van Raemdonck. "Ik heb het hele moordplan uitgelegd aan Mathias. Wurgen, zelfmoord ensceneren, hij wist dat. Mathias had een vriend bij. Die jongen was 13 jaar. Die wist het ook. Ik heb hem geld aangeboden en heb ze later elk 50 euro gegeven."

"Versuft in de zetel"

Rollier lag versuft in de zetel toen ze de woning binnengingen, zei de beschuldigde. "Ik ben er onmiddellijk op gevlogen. We zijn uit de zetel gevallen en ze verzette zich. Ik riep tegen Mathias dat hij me moest helpen, dat ik het niet alleen kon. Ik ben ze blijven wurgen tot ze niet meer bewoog. Ik weet niet hoe lang het geduurd heeft." Daarna bracht het trio het lichaam naar de trap en hingen ze het op met een hondenleiband.

Gevraagd waarom ze de feiten pleegde, antwoordde Van Raemdonck: "Ik was zo verliefd op Cindy. Ik zou er alles voor gedaan hebben, hoe erg het ook is. Ik heb mijn man ook voor haar verlaten. Vanaf 2009 had ik een relatie met Cindy De Laet."

Volgens De Laet liegt Van Raemdonck over de feiten, zo verklaarde ze voor het Gentse hof. "Ik was niet op de hoogte van de moord", stelde de vrouw. Aanvankelijk bekende De Laet nog dat ze samen met de andere beschuldigde het moordplan had bedacht, maar trok die bekentenis later weer in. De Laet bleef ook voor het Gentse hof van assisen bij die verklaring. "Ik betwist dat ik de moord heb gepleegd. Ik was er totaal niet van op de hoogte en ik was er niet bij betrokken", antwoordde ze op de vragen van assisenvoorzitter Alexander Snoeck.

De Laet getuigde dat Van Raemdonck haar zei dat Rollier geen zelfmoord had gepleegd. "Na de crematie heeft ze aan mij verteld dat ze Brenda had vermoord. Het was een dag of twee erna. Had ik op het ogenblik van de feiten nog een relatie met Brigitte? Ja, dat kan." Voorheen had De Laet dat altijd ontkend. "En na de feiten?", vroeg de voorzitter. "Ik dacht van niet. Na de feiten had ik geen relatie meer, maar ze woonde wel nog in het huis. Ik wou weten wat er die dag exact was gebeurd, zodat ik haar kon aangeven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234