Donderdag 14/11/2019

Mooiste meisje van de klas is sexy 'bitch'

Bezorgdheid over toenemende seksualisering van jongeren op school

In Nederland roept het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum alle scholen op om de seksualisering te stoppen. In Groot-Brittannië wijst het grootschaligste onderzoek in veertig jaar erop dat kinderen hun kindsheid verliezen. En de Vlaamse jeugd van tegenwoordig? 'Die is zeker niet losbandig, maar leerkrachten zijn bezorgd', zegt professor Telidja Klaï.

Door Sofie Vanden Bossche

BRUSSEL l 'Leerlingen etaleren borsten en billen alsof het niks is, en niet alleen op schoolfeestjes. Ze gaan ook doodleuk naar de les met een T-shirt aan waarop 'pornstar' staat. De grenzeloze seksualiteit maakt scholen er niet veiliger op', klinkt het.

Het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS) van Nederland trekt aan de alarmbel en lanceert een oproep aan alle scholen: stel paal en perk aan de groeiende seksualisering op school. Op Nederlandse scholen viert de 'schuurdictatuur' hoogtij, waarbij jongens tegen de billen van meisjes aanschuren.

"Er zijn scholen die dat openlijk toestaan op feestjes. Leraren staan erbij en kijken ernaar", zegt Anke Visser (APS). In Nederland komt het fenomeen van de 'players' op, oudere jongens die zoveel mogelijk jongere leerlingen in bed proberen te krijgen. "Deze brugklassers worden 'ltd's' genoemd: lust-, tast- en dumpobjecten. Scholen weten precies om wie het gaat, maar spreken de jongens er nooit over aan", legt Visser uit.

Bij onze noorderburen ontaarden schoolfeestjes wel al eens in seksfeestjes. "Stel paal en perk aan openlijke vrijpartijen", zegt Vissers. "We vinden ook dat er het best kledingregels komen voor feestjes en lesuren. De invloed van muziekclips is ongekend. Dat uit zich in sexy kleding, uitdagend gedrag van meisjes en machogedrag bij jongens."

Eind vorige maand keerde ook de Nederlandse minister van Onderwijs, Ronald Plasterk, zich tegen de "huidige seksualisering van de samenleving waarbij meisjes en vrouwen als lustobject worden geportretteerd". Tegelijkertijd wordt in Groot-Brittannië het grootste onderzoek in veertig jaar tijd naar het welzijn van kinderen gepubliceerd. "De studie schetst een grimmig beeld van het verlies van kindsheid in de basisscholen", schrijft The Independent. "Ze onthult ook een ineenstorting van het wederzijdse respect tussen leerlingen onderling en leerlingen en leerkrachten, en waarschuwt voor het groeiende gebrek aan sociale cohesie en familieleven."

Hoe de situatie op de Vlaamse scholen is, is moeilijk in te schatten. Er bestaat geen wetenschappelijk onderzoek dat de trend van de toenemende seksualisering kan bevestigen of ontkennen. "Maar ik hoor natuurlijk wel wat leerkrachten vertellen", zegt professor Telidja Klaï (VUB), jongerenspecialiste van Sensoa. Het beeld bij ons lijkt genuanceerder te zijn.

"Het is waar dat jonge mensen tegenwoordig op jongere leeftijd met seks bezig zijn", zegt Klaï. "Op zich is dat geen probleem, zolang het maar een goede plaats in hun leven krijgt. Sommigen beginnen er te vroeg aan en de waarden en normen zijn anders dan vroeger, maar dat de Vlaamse jeugd losbandig is, is in elk geval niet waar. Wat wel klopt, is dat ze de beeldvorming van rondom hen overnemen. Niet dat ze in bunnypakjes naar schoolfeestjes gaan, maar leerkrachten vertellen wel dat er soms nog heel jonge leerlingen naar school komen in klederdracht die ze overnemen uit videoclips."

Volslagen nieuw is het fenomeen niet. "Leerkrachten hebben het over een verschuiving die de laatste 20 à 25 jaar plaatsvond", zegt Klaï. "Het begon in de jaren tachtig. Toen doken overal erotiserende beelden op. Het zijn de jongeren van vandaag die daarmee zijn opgegroeid. Nu zitten we met een generatie die in een maatschappij van grote extremen is opgegroeid, waarin alles mag en kan."

Als er tegenwoordig een concreet probleem is op de Vlaamse scholen, heeft dat niet in de eerste plaats met gedrag te maken, maar vooral met kledij. "De explicitering is toegenomen", zegt Klaï. "Daar moeten we bezorgd om blijven", pleit ze. "De mythe rond mannelijkheid en vrouwelijkheid moet doorprikt worden."

Het APS wil dat scholen zelf het heft in handen nemen. Visser.:"Net zoals sommige scholen vloeken niet accepteren, zou ook opgetreden moeten worden als leerlingen elkaar 'bitch' of 'chicky' noemen. Dat wordt nu vaak heel normaal gevonden." Het APS wil ook niet dat scholen wachten tot meisjes of jongens met klachten afkomen.

Bij ons wordt het probleem goed aangepakt, vindt Klaï. "Het is decretaal bepaald dat deze problematiek behandeld moet worden op school. Bovendien is minister Frank Vandenbroucke (sp.a) er erg op gesteld dat er initiatieven worden opgezet." Sensoa biedt preventiepakketten aan waarmee klassen aan de slag kunnen. "Sommige scholen gaan aan de slag met de videoclips van bijvoorbeeld Eminem", zegt ze. "Die clips verbieden is dom. Je moet ze in de klas brengen en er rond werken. Het komt er nu vooral nog op aan om zoveel mogelijk scholen te sensibiliseren voor het probleem."

Machojongens noemen Nederlandse schoolmeisjes 'ltd's', ofwel lust-, tast- en dumpobjecten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234