Zaterdag 07/12/2019

'Mooiste cadeau dat ze kon krijgen'

Bijna de helft van de Vlaamse jongeren zou zijn ouders in huis nemen als die ooit hulpbehoevend worden, zo blijkt uit een enquête van Zorgnet Vlaanderen. Vanzelfsprekend is dat niet, weet Ingrid Vandamme, die thuis voor haar demente moeder zorgt. 'Het hele gezin moet zich aanpassen.'

José Vandamme is vorige week 78 jaar geworden, de verjaardagskaartjes staan nog in de keuken. Nieuwsgierig neemt ze er eentje vast en begint te lezen: "Lieve Bobonne..." Ze stopt en fronst. "Maar dat is niet voor mij", beweert ze stellig.

Bobonne, zoals heel Zeebrugge haar noemt, is dement. "Daardoor kan ik geen mama meer zeggen, mijn moeder ben ik kwijt", weet Ingrid Vandamme (50). "Maar als kind kan ik haar ook niet aanspreken met José. Dus is ze Bobonne, voor iedereen."

Sinds drie jaar woont de dame in bij haar dochter. "Ze heeft een jaar in een rusthuis gezeten, maar daar zagen we haar enorm achteruitgaan", zegt Ingrid. "Wat doe je dan? Eerst haal je haar een uurtje in huis. Dan een voormiddag en op den duur van 's morgens tot 's avonds. Het was altijd zeer zwaar om haar terug te brengen naar het rusthuis. Op haar 75ste verjaardag hebben we haar definitief in huis genomen. Het mooiste cadeau dat ze kon krijgen."

Hoewel Ingrids man en drie kinderen blij waren met de komst van Bobonne, bracht de nieuwe gezinssituatie ook moeilijkheden met zich mee. "Iedereen moest zijn plaats zoeken, maar nu is het een verrijking voor de kinderen. Ze leren hun gevoelens uit te drukken en niet enkel aan zichzelf te denken."

Jongste zoon Victor (15) komt thuis van school en krijgt een dikke knuffel van zijn Bobonne. "Toen ze hier pas kwam wonen, was ik nog kleiner dan haar. Ze domineerde me", herinnert de knaap zich. "Nu ik groter ben, denkt ze dat ik haar oudere broer ben. Het zou raar zijn als ze hier niet meer was."

Ziet hij het zelf zitten om zijn moeder ooit in huis te halen als zij ooit hulpbehoevend wordt? "Eigenlijk niet echt, maar erg zou dat niet zijn", knipoogt Victor naar Ingrid. "Sowieso denk ik dat later voor haar zal moeten zorgen. Ik heb er al mee leren leven."

Moeilijke combinatie

"Ik denk dat de intergenerationele banden sterker zijn dan we gedacht hadden", zegt Lieve Dhaene van Zorgnet Vlaanderen. Uit een enquête bij 700 respondenten blijkt dat de helft van de mensen tussen 15 en 25 jaar positief staat tegenover inwonende, hulpbehoevende ouders. "De jeugd laat de ouderen niet vallen, maar velen verwachten ook dat hun ouders voor hun kinderen zullen zorgen. De band gaat in twee richtingen."

In de bevraging van Zorgnet komt ook naar voren dat mensen naarmate ze ouder worden minder geneigd zijn om voor inwonende ouders te zorgen. "Als iemand ouder wordt, wordt hij realistisch over de combinatie met werk en gezin. Jongeren zijn daar misschien wat zorgelozer in", vermoedt Dhaene. "Het hangt af van geval tot geval. Zorgen voor zwaar hulpbehoevenden is zeer moeilijk te combineren met een druk gezins- en professioneel leven."

Ingrid heeft het geluk dat ze haar dag zelf kan indelen. "Ik ben gemeenteraadslid in Brugge en kan makkelijk mijn agenda plannen. Met een nine-to-fivejob zou dat niet gaan. Overdag zorg ik voor Bobonne, als ik 's avonds vergader, doen de kinderen dat. Ik weet niet hoe lang we dat nog zullen kunnen blijven doen. Je moet haar altijd begeleiden zoals je met een kind van vier doet, maar gelukkig heeft ze een zachtaardig karakter. Als ze agressief zou worden of begint weg te lopen, zit je in een heel andere situatie. Nu geeft ze ons nog zo veel liefde."

Bobonne prutst de koekjesdoos open en biedt iedereen er met een stralende glimlach eentje aan. "Kom, kom, kom", prevelt ze. Ondanks de dementie is ze zelf nooit vergeten voor anderen te zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234