Vrijdag 24/01/2020

Montenegro zoekt reden terugkeer regeringsleider Djukanovic

Milo Djukanovic. Beeld UNKNOWN

Milo Djukanovic, die sinds 1991 als geen ander politicus de lotsbestemming van Montenegro heeft bepaald en zich pas 15 maanden geleden had teruggetrokken in het privéleven, is verrassend teruggekeerd.

Buitengewone omstandigheden
In de hoofdstad Podgorica wordt gegist waarom de vroeger alles beheersende Djukanovic na deze korte time-out opnieuw het heft in de hand neemt. Hijzelf heeft niet nader omschreven "buitengewone omstandigheden" naar voor geschoven. De oppositie ziet echter vooral duistere criminele praktijken achter deze verrassende stap.

Rijkdom gelegaliseerd
De bijna 46-jarige politicus heeft "inmiddels zijn enorme rijkdom gelegaliseerd", zei de voorzitter van de oppositionele Volkspartij, Predrag Popovic. En de media in de hoofdstad Podgorica wijzen op de vele ongerijmdheden. Djukanovic heeft bij zijn ontslag als regeringsleider afgelopen jaar bij de "staatscommissie voor belangenconflicten" aangegeven dat hij en zijn vrouw samen 1.477 euro per maand verdienen. Naast een kleine woning en een op krediet aangekochte auto bezat het vooraanstaande echtpaar niets.

Oprichter universiteit
Ruim een jaar later was Djukanovic eigenaar geworden van twee consultancybureaus en een immobiliënmaatschappij. Daarnaast is hij medeoprichter van een private universiteit met twee faculteiten. Een Griekse bank heeft hem onder twijfelachtige omstandigheden niet minder dan 1,5 miljoen euro geleend, schreven de kranten maanden geleden al.

Belang in bank
Daarmee had hij zeven procent van de "Prva Banka" gekocht, de grootste financiële instelling van het land. Zijn broer Aco heeft een meerderheidsbelang in de bank. Hij wordt beschouwd als een van de rijkste mannen van het landje aan de Adriatische Zee. Eerder had Aco zijn broer groothartig een woning cadeau gedaan en diens zoon een waardevolle bedrijfsruimte van 412 vierkante meter.

Diplomatieke immuniteit
Achter een toegereikte hand wordt nog over een andere reden voor de terugkeer van Djukanovic gespeculeerd. De politicus, die van alle markten thuis is, wil als regeringsleider terug diplomatieke immuniteit krijgen, luidt het. Tenslotte lopen tegen hem in Italië nog strafrechtelijke onderzoeken wegens grootschalige sigarettensmokkel in de jaren negentig met winsten van honderden miljoenen euro. De Italiaanse Justitie heeft zelfs een arrestatiebevel tegen hem uitgeschreven.

Milosevic
Djukanovic heeft een adembenemende carrière achter de rug. Hij was in januari 1989 de kruiwagen voor de latere Joegoslavische president Slobodan Milosevic op diens weg naar de macht. Samen met de later door hem aan de kant gezette Momir Bulatovic wierpen de "jonge wilden" de oude communistische garde omver onder het motto "Jeugd en Schoonheid". In 1996 keerde de twee meter grote man in de steeds smetteloze maatpakken zich van Milosevic af. Hij werd de "lieveling" van het Westen in de strijd tegen de autocraten.

Het Westen moderniseerde de Montenegrijnse politie en hielp Djukanovic zo alle pogingen tot omverwerping door Milosevic te overleven. In de vroege zomer van 2006 drukte hij ten slotte de afscheiding van het inmiddels gehate Servië en de "zelfstandigheid "van het kleine land door. Sindsdien vaart Montenegro op EU- en NAVO-koers. (dpa/ka)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234