Interview

Montasser AlDe'emeh werkte voor Staatsveiligheid

- Joël De Ceulaer - Bron: De Morgen
1 © Wouter Van Vooren

In een exclusief gesprek met deze krant vertelt Montasser AlDe'emeh dat hij voor de Belgische Staatsveiligheid heeft gewerkt. "Een noodkreet", zegt hij. "Ik wil dat zowel onze politici als de moslimgemeenschap eindelijk hun verantwoordelijkheid nemen."

Nadat AlDe'emeh zijn masterdiploma haalde, stuurde hij al een e-mail naar de staatsveiligheid om er te gaan werken. Hij kreeg geen antwoord, maar toen hij in 2014 voor zijn doctoraat naar Syrië ging, mocht hij gaan praten. Staatsveiligheid was geïnteresseerd in zijn contacten en documentatie. 

"Ik had bijna wekelijks een afspraak met collega's van de Staatsveiligheid. Samen overliepen we dan een lijst met namen, en probeerde ik mee in te schatten wie gevaarlijk was en wie niet", zegt hij in een interview in onze krant"Ik heb anderhalf jaar als het ware met de voeten van IS-strijders gespeeld."

AlDe'emeh heeft goed nagedacht over de consequenties van dit interview, zegt hij. "Ik kan geen foto's van dode kinderen meer zien, ik wil niet wachten op de volgende aanslag. Ik wil nu een noodkreet slaken."

nieuws

cult

zine