Woensdag 29/01/2020

Verenigde Staten

'Monsterorkaan' Florence stormt af op Amerikaanse oostkust

Orkaan Florence gezien vanuit het International Space Station op maandag 10 september. Beeld Photo News

Orkaan Florence nadert de Amerikaanse kust. De orkaan van categorie 4 - een "monster" genoemd - verjaagt meer dan een miljoen mensen van de Amerikaanse oostkust.

Er liggen verschillende locaties met gevaarlijk chemisch afval - de zogenaamde verontreinigde Superfund-sites - aan de kust van North Carolina en South Carolina. De Amerikaanse overheid volgt de situatie van dichtbij op en is bereid de twee staten bij te staan in geval van nood. Het agentschap wijst erop dat de doortocht van orkaan Harvey vorig jaar aan minstens dertien toxische stortplaatsen in Texas schade berokkende. 

Orkaan Florence is op weg naar de Amerikaanse oostkust, waar meer dan een miljoen mensen te horen kregen dat ze veiligere oorden in het binnenland moesten opzoeken. Voorspeld wordt dat de wervelstorm vrijdagnamiddag lokale tijd aan land zal gaan en daar mogelijk enkele dagen zal blijven hangen. Dat kan een menselijke catastrofe betekenen. "Deze storm is nooit gezien", zei de gouverneur van North Carolina, Roy Cooper. "Zelfs al heb je eerdere stormen uitgezeten, deze is anders. Verwed er je leven niet voor om dit monster uit te zitten", zei hij.

Mensen bereiden zich ook landinwaarts voor op de komst van Florence. Beeld AP

Florence is dan ook een van de krachtigste orkanen aan de oostkust van de laatste decennia. De bedreiging zit hem in de metershoge golven, de enorme windkracht en de grote overstromingen, die de orkaan met zich mee kan brengen. Naast de meer dan een miljoen kustbewoners die verplicht moeten verkassen, kunnen volgens de voorspellingen ongeveer dertig miljoen burgers de gevolgen van Florence aan den lijve ondervinden. Tot in de landinwaartse staten Virginia, Tennessee, Kentucky en ook Georgia.

Storm van je leven

De National Weather Service (NWS) waarschuwt de bevolking: "Dit wordt voor bepaalde delen aan de kust van Carolina waarschijnlijk de storm van hun leven, en dat wil wat zeggen na de gekende gevolgen van de orkanen Diana, Hugo, Fran, Bonnie, Floyd en Matthew." De NWS benadrukt "de mogelijk onvoorstelbare schade van wind, stormvloed en overstromingen door deze orkaan". 

Beeld AP

Op dit moment bevindt Florence zich op een 1.000 km van de kust en haalt ze snelheden tot 220 km/uur. Morgen zou de wervelstorm mogelijk enigszins verzwakken, maar Florence zou bij het aan land gaan nog altijd een "extreem gevaarlijke orkaan van grote omvang" zijn. Er worden zeker tot vier meter hoge golven verwacht aan de kust en tot 90 cm regenval. 

Volgens CNN-weerman Chad Myers kan Florence zelfs nog aan kracht winnen voor ze aan land gaat en een storm van categorie 5 worden, met windsnelheden tot meer dan 250 km/uur.  Florence ging in amper enkele uren tijd ook al van categorie 2 naar 4. De verwachte stormvloed - tot zes meter hoge golven volgens Myers - is potentieel de dodelijkste impact van de orkaan en is gevaarlijker voor mens en infrastructuur dan de stormwinden op zich. Zo'n 'watermuur' kan al vanaf 3,5 meter hoogte dodelijk zijn.

Wat Florence eveneens levensgevaarlijk maakt, is het feit dat een orkaan van categorie 4 nog nooit zo noordelijk aan de oostkust heeft toegeslagen. De bewoners daar zijn zoiets dan ook niet gewend en weten niet hoe ze ermee moeten omgaan. In de voorspelde 'orkaankegel' alleen al zitten zo'n 25 miljoen mensen.

Beeld AP
Caitie Sweeney uit Myrtle Beach sms't haar familie vanop het strand. Beeld REUTERS
Lege schappen in de Walmart waar normaal sinaasappelsap staat. Beeld EPA
Emmett West brengt zijn bootje in veiligheid in Morehead City, North Carolina. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234