Dinsdag 13/04/2021

Pensioenen

Monsterfactuur dreigt voor gemeenten

Open Vld-pensioenspecialist Vincent Van Quickenborne. Beeld BELGA
Open Vld-pensioenspecialist Vincent Van Quickenborne.Beeld BELGA

Een belangenconflict dreigt een belangrijke pensioenhervorming voor ambtenaren te blokkeren. 'Dit kan steden en gemeenten veel geld kosten', waarschuwt Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne.

Een gemeenteambtenaar die op het eind van zijn carrière vastbenoemd wordt, krijgt niet langer een boost voor zijn pensioen. Vroeger werden de jaren die hij als contractueel had gepresteerd automatisch opgewaardeerd tot 'vastbenoemd' in de pensioenberekening. Daar komt nu een einde aan met een wetsontwerp van pensioenminster Daniel Bacquelaine (MR).

Dat betekent voor heel wat ambtenaren een lager pensioen. Om dat te compenseren vraagt de regering de gemeenten een aanvullend pensioen voor hen uit te bouwen. Daarbij bouwen ze tijdens hun carrière een spaarpot op die ze kunnen opnemen eenmaal ze met pensioen zijn.

Net op dat punt dreigt het wetsontwerp vast te lopen. De Franstalige Gemeenschapscommissie in Brussel (COCOF) heeft stappen ondernomen om een belangenconflict in te roepen. Morgen wordt het normaal gezien definitief goedgekeurd. De Brusselse gemeenten beschikken volgens haar niet over de middelen om een aanvullend pensioen op te richten. Met MR is maar één partij uit de federale regering vertegenwoordigd in het Brusselse 'miniparlement' dat de Franstalige belangen verdedigt. De PS nam het voortouw en overtuigde cdH, Ecolo en Défi.

Door de communautaire noodprocedure belandt het hele wetsontwerp voor minstens zestig dagen in de koelkast. COCOF riep eerder dit jaar al een belangenconflict tegen een andere pensioenmaatregel (het afkopen van de studiejaren), die uiteindelijk een halfjaar later werd ingevoerd.

Obstructie

Nu is de situatie veel accuter, waarschuwt Vincent Van Quickenborne, Open Vld-pensioenspecialist en voorzitter van de Commissie Sociale Zaken. "Als het wetsontwerp er niet komt, kan dat de gemeenten veel geld kosten."

Dat zit zo. Normaal gezien moesten vanaf dit jaar gemeenten die ambtenaren in extremis benoemden daarvoor een eenmalige bijdrage betalen. De maatregel werd ingevoerd in 2011 door toenmalig pensioenminister Michel Daerden (PS). Met de nieuwe wet zou die 'regularisatiebijdrage' verdwijnen, maar dat staat nu dus op de helling.

Het gaat om geen klein bedrag voor gemeenten. Per ambtenaar met een gemiddeld loon hoest de gemeente eenmalig 170.000 euro op, verduidelijkte Bacquelaine in de commissie. Als 1 procent van de contractuele ambtenaren vast wordt benoemd, zou de totale kostprijs oplopen tot 171 miljoen euro. Steden en gemeenten kreunen momenteel al onder de pensioenkosten. De plannen van Baquelaine moeten die last net verlichten.

"Dat de PS dit per se wil dwarsbomen is onbegrijpelijk", zegt Van Quickenborne. "Dit bedreigt de pensioenen van de ambtenaren." CD&V-Kamerlid Sonja Becq vult aan: "Dat die Franstalige partijen hun burgemeesters maar eens gaan uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn."

'Onverantwoordelijk'

Bacquelaine zelf noemt de démarche vanuit Brussel 'onverantwoordelijk', maar wacht met verder commentaar tot het belangenconflict effectief is goedgekeurd. Momenteel wordt er volop druk uitgeoefend op de cdH om alsnog tegen te stemmen.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) maakt zich voorlopig nog geen grote zorgen. De maatregel van Daerden staat momenteel on hold. Ze hoopt dat dat zo blijven tot het wetsontwerp definitief is goedgekeurd. "Maar verder uitstel betekent sowieso onzekerheid en extra kosten voor onze gemeenten", zegt directeur Jan Leroy.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234