Woensdag 16/06/2021

Begrotingstekort

Monitoringcomité legt inspanning vast op 2,2 miljard euro

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën, en Begrotingsminister Sophie Wilmès.. Beeld Photo News
Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën, en Begrotingsminister Sophie Wilmès..Beeld Photo News

De federale regering en de sociale zekerheid (Entiteit I) moeten voor dit jaar nog een inspanning van 2,2 miljard euro leveren om het structurele saldo van de begroting zoals vooropgesteld met 0,6 procent van het bruto binnenlands product te verbeteren. Dat stelt het Monitoringcomité vandaag.

"Sinds deze middag komen werkgroepen samen om in detail het rapport van het Monitoringcomité te analyseren. Op deze basis zal de regering haar werkzaamheden aanvangen met de ambitie haar doelstellingen te handhaven: een sanering van de openbare financiën die rekening houdt met de verplichtingen ten aanzien van de Europese Commissie en de sociaaleconomische ontwikkeling waarmee een kwaliteitsvol behoud van de sociale zekerheid kan worden verzekerd", zo meldt minister van Begroting Sophie Wilmes.

De 2,2 miljard euro is een minimuminspanning, om dit jaar aan de begrotingsdoelstelling te halen. Als de regering vasthoudt aan het structurele begrotingsevenwicht in 2018, zou het tekort dit jaar beperkt moeten worden tot 1 procent van het bbp en daarvoor zou een inspanning van 3,2 miljard nodig zijn. Daar zijn de extra kosten voor de asielcrisis nog niet in verrekend. Die zouden oplopen tot 650 miljoen euro. De regering hoopt dat de Europese Commissie echter toelaat om die buiten de begroting te houden.

"Niet alles op inspanning dit jaar toespitsen"

Op Radio 1 (VRT) sprak minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) van een "minimale inspanning in de grootteorde van twee miljard". Toch blijft de doelstelling volgens de minister om in 2018 een structureel evenwicht te halen. "Van 2016 naar 2018, dat is nog twee jaar die daar tussen liggen, daarom moet niet alles toegespitst wordt op de inspanning in 2016".

De begrotingskloof wordt onder meer veroorzaakt door tegenvallende belastinginkomsten. Die vallen 1,6 miljard lager uit dan verwacht. De voorafbetalingen van bedrijven vallen tegen. Van Overtveldt zei op Radio 1 dat er kan overwogen worden om de bonificatie voor voorafbetalingen aan te scherpen, zodat bedrijven die alsnog doen.

Verder moest er een half miljard extra doorgestort worden naar de deelstaten en blijken de uitgaven voor de sociale zekerheid ook hoger te liggen dan verwacht. De inkomsten voor de sociale zekerheid liggen 141 miljoen euro lager dan begroot, terwijl de uitgaven 370 miljoen euro hoger uitvallen. Het Monitoringcomité wijst er ook op dat er voor de 250 miljoen euro verwachte inkomsten uit de fiscale regularisatie nog altijd geen wettelijke basis is, omdat er daarvoor nog een akkoord met de gewesten nodig is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234