Video

Mon, Antwerpse slam poet: "Dit is het gevecht dat hiphop dertig jaar geleden ook voerde"

Slam poetry: knalharde maatschappijkritiek

1 Mon op een poetry slam in Brussel. © Poolhert

Mon, artiestennaam van Simon Den Haerynck (29), is slam poet. Met knalharde teksten klaagt hij maatschappelijke problemen aan. De Morgen ging meekijken.

Share

'Slam poetry is een manier om je ei kwijt te raken over de wereld, jezelf of wat dan ook'

Mon

Slam poetry is letterlijk een 'poëzieslag': verschillende dichters brengen tijdens een evenement hun poëzie live op een podium, en gaan een wedstrijd met elkaar aan. Een jury en/of het publiek kiezen de winnaar. "Je moet gewoon dingen bedenken die je zelf slim vindt, of interessant, en dat dan nog een beetje verder uitdiepen om de mensen te entertainen", zegt Mon daarover. 

Mon wil met slam poetry, die hij ook "jongerenpoëzie" noemt, de hypocrisie in de wereld aan de kaak stellen. "We hebben een logica opgebouwd die rot is tot in de kern", zegt hij. "En ik als artiest ben niet in staat om daar iets aan te veranderen. Ik kan slechts een katalysator zijn die opkomt voor wat telt. Dit is het gevecht dat hiphop dertig jaar geleden ook voerde. Slam poetry is een manier om je ei kwijt te raken over de wereld, jezelf of wat dan ook. Je kan er op een vrije manier, zonder ondersteuning mee aan de slag."

In oktober werd door "Creatief schrijven" een poetry slam gehouden in Brussel, waar Mon ook aan deelnam. Bekijk hier de reportage.

nieuws

cult

zine