Donderdag 01/12/2022

Momenten die tegen en voor Van Themsche pleiten

Alle getuigen in het proces-Van Themsche hebben hun versie gegeven. Vanaf vandaag proberen de advocaten van dader en slachtoffers om de jury alsnog aan hun kant te krijgen, voor hun slotpleidooien kunnen ze putten uit de getuigenissen van de voorbije zes dagen.

DOOR JEROEN VERELST

TEGEN

1 Zijn eigen getuigenis: op de eerste procesdag werd de beschuldigde zelf aan een kruisverhoor onderworpen. Van Themsche sloeg een bijzonder slecht figuur. Zijn slome, laconieke houding joeg de nabestaanden van zijn slachtoffers in de gordijnen. Wát Van Themsche zei, heeft hem bovendien absoluut niet geholpen. Zijn antwoorden kwamen gerepeteerd over, maar hij kon zijn eigen verklaringen van net na de moorden op geen enkel moment ook maar een beetje temperen. Zo bleef vooral hangen dat Van Themsche doelbewust op zoek ging naar vreemdelingen om overhoop te knallen. De kleine Luna stierf omdat haar moordenaar haar 'een trauma wilde besparen'.

2 De foto's van Luna en Oulematou: advocaat Jef Vermassen had de ouders van Luna aangeraden om dag twee van het proces aan zich te laten voorbijgaan. Een van de speurders toonde foto's van de lichamen van Luna en Oulematou, net nadat ze het pad van Van Themsche hadden gekruist. De gruwelijke beelden van de schotwonden joegen de familie van Oulematou de zaal uit. Ook de meeste juryleden keken geschokt weg.

3 De getuigenis van Songül Koç: de enige overlevende van Van Themsches raid door Antwerpen maakte indruk met haar getuigenis. Songül vertelde hoe ze voor 11 mei 2006 een levenslustige, vrolijke vrouw was. Door toedoen van Van Themsche is ze al haar levensvreugde kwijt en leeft ze in angst. Toch benadrukte Songül dat ze de jongeman die haar neerkogelde en voor dood achterliet niet haat.

4 De moraliteitsgetuigen van de slachtoffers: de getuigen, familieleden en vrienden, die een beeld moesten schetsen van de slachtoffers van Van Themsche hamerden vooral op hun onschuld. Dat de families van Luna, Oulematou en Luna met bijzonder veel waardigheid en zonder wraakgevoelens hun verhaal deden, maakte des te meer indruk.

5 Het psychiatrisch rapport: een narcist met licht psychopathische kenmerken, maar volledig toerekeningsvatbaar. Zo luidde de conclusie van het college van psychiaters dat Van Themsche aan een uitgebreid onderzoek onderwierp. Gerechtspsychiater Chris Dillen benadrukte dat de beschuldigde geen persoonlijkheidsstoornis heeft en perfect wist wat hij deed toen hij aan het moorden sloeg.

6 De getuigenissen over Van Themsche tijdens en na de moorden: alle getuigen die Van Themsche tegen het lijf liepen tijdens zijn strafexpeditie door Antwerpen schetsten hetzelfde beeld van hem. Hij had iets van een robot: vastberaden tred, blik recht vooruit gericht, door niets of niemand uit zijn concentratie te brengen. Een man met een missie. Tijdens zijn eerste ondervragingen blééf Van Themsche ijskoud en onbewogen. Hij informeerde niet naar zijn slachtoffers, hij toonde geen spijt, hij genoot zelfs van de aandacht. De ervaren onderzoeksrechter die het moordonderzoek voerde, was er nog altijd van onder de voet. "Ik zit al 21 jaar in het vak, maar dit had ik nog nooit meegemaakt."

VOOR

1 De 'psychiatrische tegenaanval': voor het proces werd gevreesd dat de advocaten van Van Themsche zouden aansturen op (tijdelijke) ontoerekeningsvatbaarheid. Die vrees werd waarheid op dag vier van het proces. De verdediging toverde vijf psychiaters en psychologen tevoorschijn die vaststelden dat Van Themsche lijdt aan het syndroom van Asperger, een autismespectrumstoornis. Conclusie: hij was niet in staat normaal te handelen en was dus ontoerekeningsvatbaar. Volgens de experts van de verdediging was er bij Van Themsche ook geen sprake van racisme. Vanuit zijn autisme koos hij slachtoffers die voldoende van hem verschilden, vandaar de keuze voor mensen met een andere huidskleur.

2 De moraliteitsgetuigen van Van Themsche: het gros van de familieleden, vrienden en opvoeders van Van Themsche zong de lof van de beschuldigde. Van Themsche was een goedzak, niemand die ooit een greintje haat of agressie bij hem had bespeurd. Vooral de getuigenis van zijn ouders maakte indruk. Ze benadrukten dat ze Hans hadden opgevoed om respect te hebben voor andere mensen, racisme was ondanks de Vlaams Belangsympathieën van vader Peter taboe ten huize Van Themsche. De ouders sloten zich aan bij de these dat hun zoon autistisch zou zijn.

3 De aftocht van advocaat Vic Van Aelst: Songül Koç zette haar advocaat aan de deur nadat die op televisie had verklaard dat het de racistische motieven van Van Themsche 'naar zijn mening altijd zwaar overschat zijn geweest'. Van Aelst ontkent niet dat racisme een rol speelt, maar benadrukte dat het 'zeker niet de hoofdzaak is van dit proces'. Uitspraken die bij de familie Koç in het verkeerde keelgat schoten. Ze waren des te opvallender omdat advocaat Van Aelst met zijn stelling regelrecht inging tegen de andere burgerlijke partijen en zich op de lijn van de verdediging zette. De advocaten van Van Themsche bewogen tijdens de eerste zes procesdagen hemel en aarde om aan te tonen dat hun cliënt geen racist is. Ze kregen een duwtje in de rug uit wel heel erg onverwachte hoek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234