Dinsdag 05/07/2022

InterviewGeert Molenberghs

Molenberghs: ‘Als we zo verderdoen, zullen we waarschijnlijk derde golf vermijden’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

‘Als we op deze manier verder doen en de maatregelen blijven volgen, zullen we waarschijnlijk een derde golf vermijden’, zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). En dat ondanks het feit dat de Britse variant steeds verder oprukt in ons land. Begin april zal die de klassieke coronavarianten wellicht helemaal verdrongen hebben.

Lieve Van Bastelaere

Tussen 2 tot 8 februari daalde het dagelijks aantal besmettingen nog maar eens, dit keer met 13 procent in vergelijking met de week daarvoor. “Vooral in Vlaanderen zijn er felle dalingen”, verduidelijkt professor Molenberghs. “In Limburg gaat het om min 32 procent, in Vlaams-Brabant om min 11 procent, in Antwerpen om min 18 procent en in Oost-Vlaanderen om min 2 procent. Ook in Wallonië nemen de besmettingscijfers overal af, behalve in de provincie Namen (plus 18 procent).”

Uitbraken in wzc’s

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nam lichtjes af met 1 procent. Het aantal sterfgevallen steeg wel weer licht, nadat dat cijfer enkele dagen op rij gedaald was. In de week van 2 tot 8 februari stierven elke dag 42,7 mensen (+2,7 procent). Molenberghs: “Gemiddeld overlijden er 42 mensen per dag. Dat is een relatief laag cijfer en daarom zie je de schommelingen wat beter. Er zijn nog altijd een aantal uitbraken in woonzorgcentra, ofwel omdat er nog niet kon gevaccineerd worden omdat er zieken waren ofwel omdat de vaccins nog niet lang genoeg gegeven waren om effect te kunnen hebben.”

“Maar elke week die voorbijgaat met het plateau waar we nu op zitten, is een week gewonnen”, meent hij. “Situaties zoals in Ierland en het Verenigd Koninkrijk - en nu Portugal - hebben we alvast kunnen vermijden. Ons land heeft zelfs aangeboden om Portugese patiënten over te nemen. Ook Frankrijk en Duitsland zijn daartoe bereid. Dat hebben wij allemaal kunnen vermijden omdat we met onze maatregelen stabiel zitten. Dat we kerst en nieuwjaar eigenlijk afgeschaft hebben, daar plukken we nu de vruchten van. In sommige landen hebben ze dat niet gedaan en daar dragen ze de gevolgen van.”

“Naast de strenge maatregelen met kerst en nieuwjaar heeft onze regering nog een aantal bijkomende restricties opgelegd, zoals het terugschroeven van de buitenschoolse activiteiten voor de lagere schoolkinderen en het verbieden van niet-essentiële reizen naar het buitenland. Dat waren heel goede beslissingen. We wéten dat de mensen de maatregelen beu zijn, maar ze werken wel.”

Britse variant 'absorberen’

“We zijn er nog niet, maar als we zo verder doen, zullen we de Britse variant kunnen ‘absorberen’. Die maakt nu naar schatting 35 tot 55 procent van het totale aantal besmettingen uit en zal in de eerste week van maart verantwoordelijk zijn voor meer dan 80 procent van de besmettingen. Verwacht wordt dat er begin april nog weinig zal overblijven van de klassieke varianten”, voorspelt professor Molenberghs.

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht zei vanmiddag nog dat de Britse variant ‘maar’ verantwoordelijk was voor één op drie besmettingen. Dat klopt ook, maar Van Gucht geeft steeds de bevestigde besmettingen en zijn cijfers dateren van de eerste week van februari. Wellicht is de Britse mutant in werkelijkheid al verder opgerukt, tot de 35 tot 55 procent waar Molenberghs het over heeft.

Beter weer en vaccinaties

Professor Molenberghs: “Elke dag is er nu één gewonnen. De maatregelen, in combinatie met beter weer en het effect van de vaccinaties, zullen er voor zorgen dat we een derde golf kunnen vermijden. Al ben je nooit helemaal zeker tot het voorbij is.”

“En bij al dat goede nieuws moeten we toch één bedenking maken: de Zuid-Afrikaanse variant. Die is even besmettelijk als de Britse, maar heeft iets meer de neiging om zich te onttrekken aan het vaccin. Wat we niet weten, is hoe de Zuid-Afrikaanse en de Britse mutant zich tegenover elkaar verhouden. Zijn ze aan elkaar gewaagd of niet? Zal de Zuid-Afrikaanse variant, die nu nog maar verantwoordelijk is voor 5% van de besmettingen, dominanter worden dan de Britse? Het is in ieder geval een mutant die we goed in het oog moeten houden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234