Dinsdag 20/04/2021

Molenbeek

Molenbeekse schepen zwaar onder vuur voor "islamofoob" en "stigmatiserend" boek over haar gemeente

Annalisa Gadaleta, schepen in Molenbeek en schrijfster van het boek.  Beeld Bas Bogaerts
Annalisa Gadaleta, schepen in Molenbeek en schrijfster van het boek.Beeld Bas Bogaerts

De Molenbeekse schepen Annalisa Gadaleta (Ecolo-Groen) krijgt momenteel heel wat kritiek te verduren op het boek dat ze schreef over de Molenbeekse gemeenschap. De inhoud ervan zou “clichébevestigend” en “stigmatiserend” zijn en bovendien “absoluut niet constructief voor de Molenbeekse bevolking”. Naast de PS heeft ook Ecolo zich al openlijk gedistantieerd van ‘Entretien à Molenbeek’. Dat schrijft BRUZZ vandaag.

Entretien à Molenbeek - La dérive fondamentaliste du quartier le plus redouté d’Europe, zo luidt de volledige titel van Gadaleta’s boek over de Molenbeekse gemeenschap. De politica besloot een analyse van de gemeenschap te maken nadat deze zo veelvuldig in opspraak kwam na de aanslagen in Parijs en Brussel. Gadaleta gaat in op verschillende controversiële thema’s als migratie, integratie en de manier waarop de Marokkaanse gemeenschap in Molenbeek zich 'structureel organiseert'. Zo schrijft ze op een gegeven moment:

"De immigranten die zich hier (Molenbeek, red.) hebben geïnstalleerd, komen uit landelijke gebieden en dorpen uit Marokko. Het gaat hier over kleine samenlevingsstructuren. Hier in Molenbeek zijn er gelijkaardige netwerken gecreëerd, zonder dat die voor een positieve bijdrage aan onze eigen omgeving zorgen. We hebben een generatie zonder toekomst gecreëerd, maar dat zeggen we al sinds de jaren ’90. Het is een generatie waar niemand op heeft ingezet. We zijn zelf verantwoordelijk voor het falen van de derde generatie."

Volgens Gadaleta zouden Marokkaanse Molenbekenaars bijvoorbeeld ook speciaal vrouwen “uit Marokko importeren” om op die manier vastgeroeste tradities uit hun land van herkomst, ook in België een vaste voet aan de grond te geven.

Gevoelige snaar

De inhoud van het boek, raakt bij velen dan ook een gevoelige snaar. Volgens verschillende leden van de Molenbeekse politieke garde komt het boek absoluut niet overeen met de waarheid en is het een verzameling van “islamofobe en racistische clichés”. Niet alleen de PS’ers uit de gemeenteraad hebben daarom al openlijk afstand genomen van het boek, ook verschillende leden van haar eigen partij zijn het boek van Gadaleta al afgevallen. Schepen van Sociale Integratie Sarah Turine (Ecolo) heeft het over “blunders en fouten” en vraagt om excuses van de schrijfster. Turines medewerkster Rajae Maouane laat weten “gechoqueerd en gekwetst” te zijn, zo schrijft Bruzz.be.

Wie zich voorlopig nog wel achter het boek schaart, is Groen. Volgens de partij zijn bepaalde fragmenten uit het boek uit hun context getrokken waardoor ze verkeerd overkomen. “Gadaleta is niet hard voor de Marokkaanse gemeenschap, maar wel voor de regering die nagelaten heeft de nodige voorwaarden te creëren voor een goede integratie. Ze viseert zeker niet de Marokkaanse gemeenschap. Wie het boek volledig leest, weet dat", zegt Benjamin Descamps, persmedewerker van Groen aan BRUZZ.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234