Woensdag 02/12/2020

Molenbeek van binnenuit bekeken

Ontspannende en gevatte voorstelling met af en toe een sterke pointe

comedy l Ben Hamidou speelt 'Maroxelleries' HHH

Jan De Smet

Brussel

Van onze medewerker

In Oud-Molenbeek heeft meer dan de helft van de bewoners niet de Belgische nationaliteit. Zowat een derde van hen zijn Marokkanen. Het is een uitgesproken arbeiderswijk met vooral laaggeschoolden en het gemiddelde inkomen bedraagt er minder dan de helft van het gewestelijke gemiddelde. Kortom, Oud-Molenbeek is de nachtmerrie van elke bange blanke man.

Net voor we het interview zullen beginnen (DM 6/7) stopt luid toeterend een autootje. Een raampje wordt omlaag gedraaid. Een damp decibels slaat naar buiten en twee exotische parels roepen Ben Hamidou wat toe. "Il n 'y a pas que des inconvénients à Molenbeek", knipoogt hij. Some guys have all the luck.

In de stand-up-comedyvoorstelling Maroxelleries gidst Hamidou ons door die wereld van uitersten. Hij kruipt in de huid van de pappenheimers die zijn geliefde Molenbeek bevolken en via een kleurrijk defilé van typetjes geeft hij een beeld van het hart dat onder de smeltkroes klopt. De uitvergrotingen van de Marokkaanse mama, de ritselende acteur, de blasé nieuwe Belg, de varkensdomme machoflik, het spijbelende rappertje, de demagogische politicus en het oude bange dametje gebruikt Hamidou als kapstokjes. Ze illustreren hoezeer onze perceptie vertekend wordt door de angst voor de ander.

Al is deze voorstelling sociaal zeer relevant, de rode draad van dit Angst essen Seele auf overweegt niet. De toon blijft opgewekt, goedlachs en gemoedelijk, opvallend mild zelfs voor onze kleine kantjes. "België is het enige Arabische land dat momenteel niet in staat van oorlog is." Met rake paradoxen van dat slag countert Hamidou de distorsies. Kwajongensachtig parodieert hij de smaldenkende wereld om hem heen. Megadosissen zelfironie en relativeringsvermogen komen eraan te pas om retouches aan te brengen in de stereotypering van de allochtone en de autochtone gemeenschappen. Iedereen krijgt te zijner tijd een veeg uit de pan.

Veel attributen heeft hij daarvoor niet nodig, hooguit een petje, een gsm, een sjaaltje. Zijn smoelenwerk en snedige stem zijn zijn belangrijkste dramatische instrumenten. Maar hij heeft meer in huis dan alleen maar stemmetjes. Nooit iemand Frans horen spreken in een zo gevarieerd palet van accenten. De vele woordspelingen dwingen je wel bij de les blijven. Hamidou is een getalenteerd zanger. Met zo'n mooie stem is het alleen jammer dat in Maroxelleries het aandeel chanson beperkt blijft tot een bewerking van Aznavours For me, Formidable en Quelque chose de Tennessee van Johnny Halliday.

Maar hij heeft beterschap beloofd. De volgende show zal niet alleen scherper van toon zijn en cabaretesker. Er zullen ook thema's aangesneden worden die voor de allochtone gemeenschap wat moeilijker liggen (impotentie, homoseksualiteit...) en de zanger Ben Hamidou zal een prominenter rol krijgen.

WAT Maroxelleries WIE Ben Hamidou WAAR EN WANNEER woensdag 7 juli, 23 uur, Ship of Fools, Akenkaai, voorstelling in het Frans. Het Komediefestival Some Like It Zot, nog tot 15 juli in Kaaitheaterstudio's, www.komediefestival.be. 02/201.59.59

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234