Maandag 25/01/2021

Opinie

Molenbeek heeft nood aan een strenge maar liefhebbende burgermoeder of -vader

Sammy MahdiBeeld Bob Van Mol

Sammy Mahdi is nationaal voorzitter van Jong CD&V. Hij woonde tot augustus 2017 in Molenbeek

Zigzaggend tussen de opengetrapte vuilniszakken en glasscherven aan Zwarte Vijvers reed ik op Nieuwjaar naar huis. Het vuur moest om dat uur nog heruitgevonden worden in de grootste probleemwijk van Molenbeek. Niet veel later volgden de vreselijke beelden op sociale media. Apotheker om de hoek, auto van de buren, brandweerwagen,… Alles moest sneuvelen, de eigen ruiten eerst.

Wie verbaasd opkijkt van zoveel bruut en zelfvernietigend vandalisme heeft de voorbije decennia onder een steen geleefd. Brussel heeft nooit anders gekend dan kleine groepjes amokmakers die een hoofdrol willen opeisen tussen oud en nieuw. Van glazen flessen die de lucht in worden gegooid op de Grote Markt tot voetzoekers die naar voorbijgangers worden gesmeten. Ieder jaar had ik wel een memorabel triest verhaal om thuis te vertellen. Over een verwaarloosbare minderheid van verwaarloosde jongeren met een impact die allesbehalve verwaarloosbaar is.

Opgestoken middelvinger

Het is om moedeloos van te worden. Brussel is een charmant gezin van 19 gemeenten met een hoek af, waarvan Molenbeek als jongste telg maar niet lijkt op te groeien. De vele positieve initiatieven ten spijt, blijven groepjes jongeren in gettowijken hun middelvinger opsteken naar de politiek, de politie, de brandweer en ook maar alles wat nog maar een beetje symbool staat voor de staat waarvan ze het gevoel hebben geen deel van uit te maken. Toen vorig jaar in een van de meest dichtbevolkte wijken van Molenbeek een Johan Cruyff Court werd ingewijd voor jongeren, werd het diezelfde nacht nog vernield. Waarom? Omdat ze zich uitgesloten voelen, of omdat ze zichzelf uitsluiten? De waarheid ligt in het midden.

Als je de voorgestelde oplossingen leest, lijkt het midden verdwenen te zijn. De ene wil zo weinig mogelijk blauw op straat, ‘omdat dat als een rode lap op een stier werkt’. Dat het probleem de opgefokte stier is en niet de rode lap, blijken sommigen niet te beseffen. De andere wil zones militariseren en gigantische geldboetes opleggen en lijkt niet te begrijpen dat in een gemeente waar de werkloosheidsgraad een nationaal record is, dat dezelfde impact zal hebben als de belofte van Jan Jambon (N-VA) om “Molenbeek op te kuisen”.

Verantwoordelijkheidszin

Wat er dan wel moet gebeuren? Molenbeek heeft nood aan een Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Of in dit geval aan een Sara Lou. De jonge Molenbeekse vlogster die in een massaal gedeeld filmpje de jongeren billenkoek gaf met een emotioneel meer dan terechte uithaal. Sara is de strenge en liefhebbende burgermoeder die Molenbeek mist. Nog meer dan een strenge burgermoeder verwachten de inwoners dat de daders gepaste straffen krijgen. Geef minderjarigen zinvolle werkstraffen. Laat ze de eigen straten opkuisen en wat verantwoordelijkheidszin aankweken. Dat is in ieders belang.

Helaas zullen ook deze gebeurtenissen niet kunnen voorkomen dat sommige Molenbekenaren momenteel de immowebsites afschuimen. Succes meet je in Molenbeek niet af aan je diploma, maar aan hoe snel je kapitaalkrachtig genoeg bent om de gemeente te verlaten. Opklimmen is vooral wegklimmen uit de beerput. En doordat de middenklasse er niet de kans krijgt om tot ontwikkeling te komen, blijven de pubers van vandaag de fouten maken van hun voorgangers.

Een vruchtbare grond ontwikkelen voor de middenklasse, dat vergt ook belangrijke politieke hervormingen. Een verstandig woonbeleid, maar in de eerste plaats ook een degelijk veiligheidsbeleid. Dat de politiezone waar Molenbeek onder valt de laagste dotatie krijgt van alle Brusselse politiezones, dat krijg je nergens uitgelegd. De Vlaamse partijen moeten de grijsgedraaide plaat van de eengemaakte politiezone in mei 2019 op repeat zetten tijdens de onderhandelingen. Ik wil wel voor de luidsprekers zorgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234