Dinsdag 17/09/2019

Al Qaida

Mol binnen Al Qaida

Beeld UNKNOWN

Motorbendelid, radicale bekeerling, spion voor Denen, Britten en Amerikanen: de Deen Morten Storm (38) is het allemaal geweest. Hij schreef samen met CNN-terreuranalisten Paul Cruickshank en Tim Lister een boek over zijn leven in terroristische kringen. Tot groot afgrijzen van de jihadgemeenschap: Storm moest na doodsbedreigingen onderduiken.

Zelden werd zo'n rechtstreekse inkijk gegeven in het pad dat een gewone jongen uit een gewone Europese stad aflegt in de richting van het jihadisme. Morten Storms leven, dat hij beschrijft in Al Qaida Undercover, begon in Korsor, een klein stadje in Denemarken, waar zijn jeugdjaren bestonden uit kruimeldiefstallen, het pesten van zijn leerkrachten en zich bezuipen.

Als zoon van een mishandelende vader bracht hij zijn uren liever op straat door dan thuis. Hij trok vaak op met een groep straatboefjes van Palestijnse, Turkse en Iraanse origine. Net als zij voelde Storm zich een outsider. Zijn vrienden noemden zich wel moslim, maar namen het niet erg nauw met de islamitische verplichtingen. Alcohol drinken kon, zolang je die zonde maar liet vergeven tijdens het gebed.

Storm kon goed boksen, maar gebruikte zijn vuisten net iets te veel buiten de ring. Op zijn achttiende belandde hij in de gevangenis. Daarna klom hij een trap hoger in de gangsterhiërarchie en werd hij lid van de Bandidos, een bikersclub die vaak in de clinch lag met de Hells Angels. Storms leven bestond toen vooral uit geweld, drugs en seks, vertelt hij in zijn boek.

Beeld UNKNOWN

Salafisten

Tot de dag dat hij toevallig in een bibliotheek belandde en een biografie van de profeet Mohammed begon te lezen. Hij was 21 en was op slag in de ban van wat hij de waardigheid en de eenvoud van Mohammeds leven noemt. Het was vooral de strijd voor een hoger doel die hem aansprak, schrijft hij.

Storm begon zich te verdiepen in de islam en bekeerde zich later tot de godsdienst. Dat die bekering werd gevierd met een sixpack en lijntjes cocaïne, zegt veel over de ernst waarmee hij zijn nieuwe godsdienst benaderde.

Toch zat het dieper dan hij vermoedde. Toen Storm weer eens in de gevangenis belandde en daar in contact kwam met salafistische gedetineerden, wezen die hem op inconsistenties in zijn gedrag. Hij moest een baard laten staan, klonk het. Drugs waren verboden en ook aan alcohol moest hij verzaken.

Na zijn gevangenisstraf trok Storm, op de vlucht voor de Bandidos - die zijn nieuwe levenshouding niet bepaald goedkeurden - naar Groot-Brittannië. Daar kwam hij terecht in kringen van radicale moslims, maakte hij kennis met 'shoebomber' Richard Reid en Zacarias Moussaoui, die later veroordeeld zou worden voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen van 9/11. Storm kreeg in Londen ook een beurs voor een conservatieve moslimschool in Jemen.

Die zomer van 1997, toen hij aankwam in Jemen, was meteen het begin van zijn extremistische bestaan. Morten Storm werd Murad Storm. Nog later, toen hij een zoon kreeg (die hij Osama noemde), werd dat Abou Osama al-Denmarki. Storm werd een aanhanger van Al Qaida-topman Anwar al-Awlaki en besloot zelf ook de wapens op te nemen. Dat deden echte moslims immers, vond hij.

Hij pakte zijn spullen en kocht een ticket richting de Somalische jihadisten van Al-Shabaab. Maar toen kreeg hij vanuit Somalië te horen dat het te riskant was en dat hij beter thuis kon blijven. Het was 2007 en de weigering van zijn vrienden bij Al-Shabaab zorgde voor de spreekwoordelijke klik. Storm was er kapot van dat "Allah het hem niet gunde voor Hem te strijden".

Hij begon te twijfelen, zocht en vond steeds meer contradicties in de Koran. Ook het willekeurige geweld, waarbij vaak burgers om het leven kwamen, stoorde hem toen al flink. Tien jaar had hij geloofd in de jihad en in leiders als Osama bin Laden en Anwar al-Awlaki, maar nu verwierp hij het hele geloof.

Storm was toen al in het vizier van de inlichtingendiensten: zijn reizen naar Jemen en zijn connecties met Britse extremisten hadden snel de aandacht getrokken. Hij was zelfs al benaderd geweest om te spioneren, maar had dat afgewezen.

Nadat hij zijn extremistische visie vaarwel had gezegd, zocht hij zelf contact met de inlichtingendiensten. Voortaan zou hij werken voor de Deense inlichtingendienst PET, de Britse MI5 en MI6 en de Amerikaanse CIA. Met succes, zo schrijft Storm, infiltreerde hij in Al Qaida en leidde hij geheime diensten naar gezochte terroristen, tot in Jemen toe.

De Deen werd voor zijn spionage dik betaald. Hij beschrijft gedetailleerd de training die hij kreeg van de spionnen en de debriefingsessies die hij had. Maar de samenwerking met de CIA bleef niet duren. Nadat Al-Awlaki met een drone werd gedood in september 2011, kwam het tot een breuk naar aanleiding van de beloning die op het hoofd van de terrorist was gezet. Volgens Storm leidde hij de CIA naar Al-Awlaki en had hij recht op de 5 miljoen dollar. De Amerikanen ontkenden dat. Met de andere inlichtingendiensten had hij toen al gebroken.

Het verhaal van de Deen klink zo onwaarschijnlijk dat CNN-terreuranalisten Paul Cruickshank en Tim Lister, die het boek samen met Storm schreven, eerst grote twijfels hadden en daarna probeerden alles zo goed mogelijk te checken.

Geloofwaardig

De bewijzen daarvan zijn ook in het boek te vinden. Er zijn de e-mails die Storm uitwisselde met Anwar al-Awlaki. Er zijn de videobeelden van het trouwfeest van de terrorist met een Kroatische vrouw, waarop Storm, die het huwelijk had gearrangeerd, ook figureert. Er zijn geluidsopnamen die Storm maakte van zijn gesprekken met de spionnen voor wie hij werkte.

Dat alles zorgt voor een geloofwaardig verhaal. Een verhaal dat niet echt een happy end heeft. Wie de extremistische wereld verlaat, moet niet op de sympathie van de achterblijvers rekenen. Toen het verhaal van Storm vorig jaar in de media kwam, moest de man onderduiken na doodsbedreigingen.

Ook IS heeft hem tegenwoordig in het oog: er doet een video de ronde waarin jihadisten schieten op foto's van Denen. Een van hen is NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. De andere is Morten Storm.

Morten Storm, Al Qaida Undercover, Xander Uitgevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234