Uit het archief
Mogi Bayat: "In tien minuten kan ik een deal afspreken"
De federale politie is op verschillende plaatsen binnengevallen in een onderzoek naar financiële fraude en witwassen in het voetbalmilieu. Mogi Bayat, een van de machtigste spelersmakelaars, is ook opgepakt. Herlees hier het interview uit 2017 met de man.
Mogi Bayat is omstreden in het voetbal. Zijn modus operandi oogt nogal flou. Maar het gekke is dat alle eersteklassers zaken doen met hem, en tot grote tevredenheid: Anderlecht, Charleroi, Gent, Club. Leidt dat niet tot belangenvermenging?
Mogi Bayat (42): "Voor we beginnen, mag ik jullie eerst een vraag stellen? Zeg mij eens, wie is zo mogelijk de beste inkomende transfer op de Belgische markt geweest in het voorbije seizoen?"
Een speler van u: Uros Spajic.
"Heel juist. Op de laatste dag van de transferperiode in de zomer, 31 augustus, om 15 uur, was Spajic onbezorgd in Toulouse. Om 15.30 uur, toen in het bureau van Herman Van Holsbeeck piste A en piste B voor de positie van centrale verdediger in de vuilbak belandden, is Spajic op de hoogte gesteld van de interesse van Anderlecht. Om 16.30 uur stapte hij aan boord van een privéjet, om 18 uur is hij geland in Brussel en om 19 uur heeft Spajic zijn contract bij Anderlecht getekend zonder de papieren te lezen - het was ook te laat voor medische tests. De makelaar van Spajic was op dat moment in Bosnië. De speler is eigenlijk naar Anderlecht gekomen zonder te onderhandelen."
Maar kende u Spajic wel?
(knikt) "Ja. Spajic heeft in zijn eerste twee seizoenen bij Toulouse alles gespeeld. Daarna was het minder, om diverse redenen: trainer, tactiek. Maar weinig aan spelen toekomen betekent niet altijd dat de speler slecht is.
"Ik herinner mij hoe analisten vlak na de komst van Spajic naar Anderlecht kritiek hadden op Herman: 'Het is toch niet normaal dat de CEO van Anderlecht enkele uren voor het sluiten van de mercato aan zijn vriend Mogi Bayat moet vragen om een centrale verdediger te vinden.' Nu mag Anderlecht blij zijn dat Herman zijn verantwoordelijkheid nam.
"Ik ken de mensen van Toulouse goed en ik ken de makelaar van Spajic. In het voetbal, als je de juiste mensen kent, kun je in tien minuten een deal afspreken."
Zoals u in januari in tien minuten een deal had met Sevilla om doelman Sirigu naar Anderlecht te laten komen.
"Herman zocht een doelman omdat het vertrouwen van René Weiler in Roef 'veranderd' was. Omdat ik de makelaar van Sirigu goed ken en wist dat hij wilde vertrekken bij Sevilla stelde ik de speler voor. Herman was enthousiast: 'Een uitstekende doelman.' Binnen enkele uren hadden we een overeenkomst met Sirigu, met Sevilla, en met PSG dat eigendom is van Sirigu.
"Maar Weiler heeft toen beslist dat hij Sirigu niet wilde. Om strategische redenen wilde de coach het evenwicht in de kleedkamer niet verstoren en het vertrouwen in Boeckx behouden. Ik erken dat Weiler zeven maanden later gelijk heeft gekregen: Anderlecht staat eerste."
Meneer Bayat, u bent niet de makelaar van Spajic, noch van Sirigu. Hoe komt u in zulke dossiers terecht?
"Voetbal is een klein milieu. Wie in de markt werkt, weet wie de serieuze mensen zijn op wie je kunt vertrouwen. In België zijn er drie, vier makelaars die gerespecteerd zijn door de clubs en de spelers, die kunnen kopen en verkopen, die spelers van de hand kunnen doen voor meer dan 10 miljoen euro.
"Herman Wijnants moet niets weten van mij. Maar toen hij in januari in financiële moeilijkheden geraakte met Westerlo was hij maar al te blij dat ik Ganvoula kon verkopen aan Anderlecht. Alleen jammer dat drie maanden later, op het moment dat Westerlo naar tweede klasse moet, Wijnants dan toch weer zijn mes neemt en mij verdacht maakt. Alleen is het mes van Herman Wijnants afgebot."
U antwoordt niet op de vraag. Waarom duikt u op in die transfers? Zijn de makelaars van Spajic, Sirigu en Ganvoula dan zelf niet in staat om hun dossier af te ronden?
"Ik kom tussen. Het voetbal anno 2017 is geëvolueerd. Er zijn altijd drie actoren geweest in het milieu: clubs, spelers en makelaars. Wat ik doe, is deals mogelijk maken tussen de drie partijen of zelf deals voorstellen vanuit mijn amicale, professionele vertrouwensband met de betrokken mensen. Noem mij un intermédiaire, een tussenpersoon."
Dan kan iedereen intermédiaire zijn?
(lacht) "Al wie denkt dat hij daarvoor de kwaliteiten heeft. Maar om tussenpersoon te kunnen zijn, moet je het vertrouwen hebben van alle partijen. Zonder vertrouwen, respect en discretie zijn er geen deals te maken. Ik verwijs nog eens naar Wijnants. Het profvoetbal in België op beleidsniveau is vandaag opgesplitst in twee delen: aan de ene kant Wijnants en Duchâtelet, en aan de andere kant al de rest."
U moet niet de mensen demoniseren die geen deals met u willen doen.
"Nee, nee, zij moeten van niemand iets weten. Zij zijn tegen álles, terwijl de overige beleidsmensen het voetbal in België willen vooruithelpen. Mijn grootste trots is dat ik in een sfeer van respect deals kan doen met de historisch zeven grootste clubs in België: Anderlecht, Brugge, Gent, Genk, Standard, Charleroi en Zulte Waregem. Allee, neem er Oostende bij. Met al die clubs heb ik geen enkel probleem."
Maar zo komt u op een bepaald moment wel in een belangenconflict. Zowel AA Gent als Anderlecht wilden Adrien Trebel en deden een beroep op u als tussenpersoon. Finaal was Gent-voorzitter Ivan De Witte boos op u.
"Ik had daar alle begrip voor. Gent was de eerste om zich te manifesteren voor Trebel. En het is een van mijn principes om mijn uiterste best te doen voor de eerste die belangstelling toont in mijn cliënt. Maar, heel simpel gesteld: Trebel was klaar om voor Gent te tekenen, Anderlecht kwam op de proppen toen in Gent nog niets was afgerond, Trebel hield de deur voor Anderlecht open en finaal verkoos Standard om de speler makkelijker aan Anderlecht te verkopen."
U begrijpt dat een dergelijk belangenconflict niet het eerste en het laatste zal zijn geweest?
(lacht) "Ik voorspel een lastig seizoen voor mij. Gent is een topclub geworden, Anderlecht zal weer kampioen willen zijn, Brugge weet opnieuw wat winnen is, Genk heeft honger, Standard wil revanche ... De concurrentie zal moordend zijn."
Hoe is uw relatie met het bestuur van Standard, gezien hun rivaliteit met Charleroi waar uw broer Mehdi algemeen directeur is?
"Veel mensen denken dat ik Standard niet wil helpen of dat ik zelfs stokken in de wielen steek. Dat is onzin. Natuurlijk wil ik Standard helpen. Standard in play-off I is beter voor het Belgische voetbal.
"Wat mijn broer betreft: hij beseft dat onze belangen niet altijd gelijklopen. Ik geef een voorbeeld: niet ik heb Harbaoui in januari van Anderlecht naar Charleroi gedaan. Ik dacht dat Harbaoui daarmee niet de juiste carrièrezet deed. Mijn broer zag het anders. Vandaag ben ik blij voor allebei dat het goed is uitgedraaid."
Meneer Bayat, als Anderlecht interesse toont in Vanhaezebrouck, van wie u de makelaar bent, en De Witte vertelt u dat hij zijn coach absoluut wil houden, wat doet u dan?
"Aan de twee partijen de dingen zeggen zoals ze zijn. Kijk, Ivan en Michel zijn allebei intelligente mensen. Zij beseffen hoe gelukkig ze mogen zijn om een trainer als Hein Vanhaezebrouck te hebben. Ik sta vijftien jaar in het voetbal, geloof mij: Hein is een Europese toptrainer. Hij heeft de geschiedenis van AA Gent veranderd.
"Ivan en Michel weten dat hij op een dag zal vertrekken, maar intussen doen zij er alles aan om hem te overtuigen om nog niet op te stappen. Vooralsnog slagen zij daarin. Hein heeft zelfs aanbiedingen gekregen van clubs uit de vier grote Europese competities - Spanje, Duitsland, Italië, Engeland. En niet zomaar clubs; het gaat om clubs die volgend seizoen Champions League spelen."
Met Club Brugge doet u intussen ook weer zaken. Dat is een tijdje lastig geweest.
"Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert zijn briljante mensen. Intelligente mensen blijven niet boos op elkaar."
U bent diepgeworteld in ons voetbal. Begrijpt u dat sceptici zich de vraag stellen of u zelfs het resultaat van wedstrijden kunt sturen?
"Ik begrijp dat, maar dan is dat de vraag van een zwakkeling. Als men dat denkt, voel ik mij vereerd. Men acht mij blijkbaar belangrijker dan ik ben. Wees gerust, ik slaap goed en elke ochtend ontwaak ik zuiver. Dan krijg ik al meteen mijn eerste telefoontje, van Michel Louwagie:'Quelles nouvelles, Mogi?' Elke ochtend, al jaren aan een stuk."
En zegt u dan: 'Ah, Anderlecht wil die en die kopen, en Brugge die en die'?
"Neen, natuurlijk niet. (lacht breeduit) Dan antwoord ik:'Pas de nouvelles, Michel. Tout va bien? A demain.'"
Het maakt u echt niets uit, wat de mensen denken van u?
"Mijn voornaamste barometer is mijn vrouw. En, omwille van zijn leeftijd, zijn ervaring en zijn correctheid luister ik graag naar de raad van Herman Van Holsbeeck. Ik beschouw hem als een vriend."
U bent kind aan huis bij Van Holsbeeck, bij Louwagie en De Witte, bij uw broer. Wie wenst u eigenlijk het meest succes toe?
"Ik ben neutraal. Anderlecht zal wel kampioen worden. Gent had kampioen kunnen zijn, als het enkele weken geleden had gewonnen in Anderlecht. En Charleroi beseft niet wat het heeft laten liggen door thuis van Gent te verliezen. Geef Charleroi drie punten meer en ze staan nu tweede."
Mogen we nog één keer provoceren? Eigenlijk bent u toch maar een kleine vis. Jorge Mendes, de zaakwaarnemer van Ronaldo, en Mino Raiola, die Ibrahimovic, Pogba en Lukaku in zijn portefeuille heeft, dát zijn superagenten.
"Je suis content dans mon petit village belge. Ik ben gelukkig waar ik ben. Ik zou niet willen ruilen met Mendes. Ik zit liever aan tafel met Ivan De Witte in een restaurantje in Sint-Martens Latem. Mijn plezier ligt daar."