Donderdag 25/02/2021

Google

Mogen we overal vergeten worden?

null Beeld AFP
Beeld AFP

Zijn Europese wetten om de privacy te beschermen enkel in Europa van tel of ook daarbuiten? Daarover beslist het Europese Hof van Justitie vandaag. Tweede vraag: is privacy belangrijker dan vrije meningsuiting?

Stel dat u twintig jaar geleden door gokschulden in zware financiële problemen bent terechtgekomen. Intussen hebt u al uw schuldeisers terugbetaald en leidt u een voorbeeldig leven. Maar dat u ooit uw huis moest verkopen, kan iedereen die uw naam googelt nog altijd zien, omdat iemand er ooit een artikel over schreef. Voor zulke gevallen hebben we in Europa het recht om vergeten te worden.

Vandaag beslist het Europees Hof van Justitie hoe ver dat recht precies gaat. “Sinds de GDPR-regels zijn ingevoerd, zien we expliciet een keuze van het Hof van Justitie om het individu telkens zo goed mogelijk te beschermen”, zegt zakenadvocate Sari Depreeuw, die ook verbonden is aan de Université Saint Louis Bruxelles. “Maar de vraag is nu in welke mate wij onze culturele privacyregels kunnen opleggen aan landen buiten Europa?”

De zaak waarover het Hof zich vandaag uitspreekt gaat over een dispuut tussen de Franse privacywaakhond CNIL en Google. In 2015 vroeg de CNIL aan Google om wereldwijd een aantal zoekresultaten met gevoelige informatie te verwijderen, op straffe van een boete van 100.000 euro. Maar Google weigerde. De Franse Raad van State vraagt erover nu advies aan het Europese Hof van Justitie.

“Eigenlijk rees deze vraag al snel na het Google-arrest uit 2014 waarin het Hof van Justitie het recht op verwijdering uit zoekresultaten erkende”, zegt Peggy Valcke, professor ICT en mediarecht aan de KU Leuven. “Als Google een vraag krijgt om een bepaald zoekresultaat te verwijderen, moet dat dan van alle domeinnamen? Of alleen de Europese en mag het zoekresultaat buiten Europa dus gewoon blijven staan? Nog een voorbeeld: stel dat een Europese zakenman in opspraak komt en een Amerikaanse krant zijn verhaal naar buiten brengt. Moet Google de links naar die artikels dan weghalen als de man vrijuit gaat?”

Dan is er dus ook nog een tweede zaak, die gaat over vier specifieke gevallen rond het recht om vergeten te worden. Een ervan gaat over een satirisch filmpje op YouTube, waarin wordt geïnsinueerd dat een vrouwelijke politica een verhouding had met een Franse burgemeester. Zij heeft aan de CNIL gevraagd om Google te dwingen om de links naar het filmpje weg te halen, maar de CNIL weigerde dat. Ook in enkele andere gevallen ging de CNIL akkoord met Google om links gewoon te laten staan.

Deze zaak gaat net als de andere zaak over de botsing tussen twee Europese grondrechten. Naast het recht op privacy is er ook zoiets als de vrijheid van informatie. De centrale vraag is daar dus in welke mate kunnen we de privacy van personen respecteren, maar ook toelaten dat kranten of andere media hun werk nog kunnen doen.

“De afweging tussen vrijheid van informatie en recht op privacy wordt voor kranten anders gemaakt dan voor een zoekmachine”, zegt Depreeuw. “Voor zoekmachines is men veel strenger, omdat kranten zich veel meer op de vrijheid van informatie kunnen beroepen. Als zoekmachines dus links naar oude artikels moeten verwijderen, kunnen die artikels soms wel online blijven op de krantensites.”

Als iemand een link wil laten verwijderen, heeft Google ook procedures om daarvoor te zorgen. Volgens een rapport van de internetgigant zijn er sinds 2014 al 845.501 verzoeken afgehandeld. Van de 3,3 miljoen links waartegen er bezwaren waren, heeft Google bijna de helft verwijderd.

“Maar in de gevallen die in deze zaak aangehaald worden vond Google dat de vrijheid van informatie voorrang had op het recht op gegevensbescherming”, zegt Depreeuw. “De CNIL is Google daarin ook gevolgd. Er is al een advies geweest van de advocaat-generaal van het hof, die zegt dat er voor gevoelige info steeds geval per geval moet worden bekeken waar de balans precies ligt. Voor Google zal er nu bevestigd moeten worden of hun huidige procedures goed genoeg zijn of niet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234