Zaterdag 28/01/2023

Voor u uitgelegdOverlegcomité

Mogen we nog naar een concert? En wat met dansen op een trouwfeest? We beantwoorden uw vragen

Vanaf maandag mogen staande concerten voor zeker drie weken niet meer. Beeld Photo News
Vanaf maandag mogen staande concerten voor zeker drie weken niet meer.Beeld Photo News

Na het Overlegcomité vandaag kwamen er heel wat vragen binnen. Mogen we nog dansen op een trouwfeest? En mogen we nog voetbalwedstrijden bijwonen? Wij beantwoorden uw vragen.

Redactie

Mag u dit weekend nog een concert bijwonen?

Ja, dit weekend mag u nog naar een concert. Maar opgelet: vanaf maandag mogen staande concerten voor zeker drie weken niet meer, net als andere indoorevenementen waarbij het publiek rechtstaat. Na dit weekend mogen alleen nog evenementen waar het publiek neerzit doorgaan, met de coronapas en het mondmasker.

Kunt u morgen nog naar de discotheek of naar een fuif?

Neen. Het nachtleven – discotheken, fuiven, danscafés – gaat vanaf morgen volledig op slot gedurende drie weken, net als grote evenementen binnen.

Wat zijn de nieuwe regels voor de horeca?

De horeca moet de deuren sluiten om 23 uur en er mag alleen aan tafels gezeten worden. Per tafel mag je maximaal met zes personen zitten, behalve voor grotere gezinnen.

Mag u nog naar een voetbalwedstrijd?

Evenementen buiten, zoals voetbalwedstrijden, kunnen in principe wel nog, maar ook hier met strenge maatregelen zoals een coronapas. Ook mondmaskers zijn vanaf 10 jaar verplicht op de tribune.

En wat met sportwedstrijden binnen?

Sportwedstrijden binnen gaan enkel nog zonder publiek door, deelnemers tot en met 18 jaar mogen wel vergezeld zijn door hun ouders. Buiten mogen sportwedstrijden wel nog doorgaan, onder dezelfde voorwaarden als vandaag: het Covid Safe Ticket en mondmaskers.

Kunnen de kerstmarkten nog doorgaan?

Ja, kerstmarkten vinden buiten plaats en mogen daarom in principe doorgaan, tenzij de stad of gemeente er anders over beslist. Zo heeft de stad Gent beslist om heel wat winterse stadsevenementen af te gelasten, zoals onder meer de Winterfeesten. Ook in Leuven is er dit jaar geen kerstmarkt.

Wie de kerstmarkt in Brussel wil bezoeken, moet een Covid Safe Ticket voorleggen en een mondmasker dragen (vanaf 10 jaar). Let wel: drankstandjes op kerstmarkten zullen, net als de horeca, om 23 uur de deuren moeten sluiten.

Mogen ook trouwfeesten nog? En mogen we dan nog dansen?

Ja, huwelijksfeesten mogen nog plaatsvinden, in tegenstelling tot grote privéfeesten en -bijeenkomsten buiten de thuissituatie. Bij huwelijksfeesten vanaf 50 personen binnen of 100 personen buiten moet een Covid Safe Ticket worden gebruikt.

Ook mag u nog dansen op een huwelijksfeest, maar dan wel met een mondmasker op. Voorts gelden dezelfde maatregelen als de horeca: met maximaal zes personen aan een tafel. Al mogen trouwfeesten wel nog doorgaan na 23 uur.

Mag u thuis nog afspreken met vrienden of familie?

Ja, thuis mag u nog vrienden en familie ontvangen. Grote privéfeesten daarentegen mogen niet meer, met uitzondering van huwelijken en begrafenissen.

Een limiet op het aantal contacten in de privésfeer, de zogenaamde ‘bubbels’, komt er niet. Wel wordt al weken opgeroepen, zeker aan oudere en kwetsbare mensen, om zelf het gezond verstand te gebruiken en waar mogelijk de contacten te beperken. Die oproep blijft onverkort gelden.

Mogen uw kinderen nog naar activiteiten van de jeugdbeweging?

Ja, voorlopig wel. Verwacht wordt dat de ministers van Jeugd maandag met een plan komen omtrent indoor jeugdactiviteiten. “De ministers van Jeugd moeten bekijken hoe we de kruispunten van besmetting kunnen stilleggen, en die situeren zich in allerlei jeugdactiviteiten binnen”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) daarover. “De vraag is of die kunnen blijven doorgaan. Als we willen dat de scholen open blijven, zullen we elders heel moeilijke maatregelen moeten nemen.”

Kan u nog gaan fitnessen of gaan zwemmen?

Ja, fitnesszaken en zwembaden blijven gewoon open, onder de huidige voorwaarden. U moet dus wel een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen en tussen het sporten door een mondmasker dragen. Let wel: toeschouwers zijn niet meer toegelaten.

Moet u weer alleen gaan winkelen?

Neen, het voorstel om alleen te gaan winkelen haalde het niet op het Overlegcomité.

Moeten we nu vijf dagen telewerken?

Neen. Vandaag is telewerk vier van de vijf dagen verplicht, waar het kan. Verschillende partijen vroegen om dat volledig te verplichten, maar dat is niet gebeurd. Wel wordt de versoepeling naar twee terugkeermomenten per week uitgesteld naar 19 december.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234