Maandag 14/10/2019

Mogen we even uitpakken?

Dit weekend verhuist uw favoriete krant, reden genoeg om heel even aan navelstaarderij te doen. De redactielokalen van De Morgen bevinden zich voortaan aan de Arduinkaai in hartje Brussel, net achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. De krant neemt daarmee niet alleen haar intrek in een uitzonderlijk gebouw, ze is ook zowat het enige Vlaamse dagblad dat resoluut voor het stadscentrum kiest. 'Voor een krant als De Morgen is het heel belangrijk om voeling te houden met het stadsleven', vindt algemeen directeur Wim Coessens. Het gebouw aan de Arduinkaai was voor hem liefde op het eerste gezicht.

Kris Hendrickx

De nieuwe redactieruimte aan de Arduinkaai 29 ligt niet alleen in het hart van de stad, het beschermde gebouw heeft ook een heel aparte stijl. Het pand van de hand van architect Armand Warny dateert van 1926. Het telt drie verdiepingen, waarvan de bovenste een soort galerij vormt die op de middelste uitkijkt, met een loopbrug in het midden. Het geheel wordt overspannen door een vlak glazen dak van 40 op 15 meter, dat daglicht in de redactieruimte op het tweede niveau werpt. Die centrale redactieruimte (met de oorspronkelijke parketvloer en licht doorlatende glastegels) wordt dan weer omzoomd door nieuwe, kleinere lokalen die uitkijken op de buitenomgeving.

Hetzelfde parket waar journalisten vanaf dit weekend hun werktafels neerpoten, was oorspronkelijk voorbestemd voor blinkende automobielen. Het gebouw werd immers geconstrueerd als showroom en garage voor Renault. Of het ooit daadwerkelijk dienst heeft gedaan als garage is onduidelijk: twee jaar na de start van de werken blijkt immers dat Renault geen exploitatievergunning krijgt. De ruimte wordt omgebouwd tot textielgroothandel en behoudt die functie tot 1998. Kort daarop starten de renovatiewerken onder leiding van de Brusselse architect Joël Claisse.

Claisse is vooral onder de indruk van de doordachte eenvoud van het gebouw. "Het is die eenvoud die in 1928 al eens een geslaagde verbouwing tot winkelruimte mogelijk maakte. Op dezelfde manier laat de ruimte zich vandaag herboetseren tot kantoorruimte." Ook de proporties zijn een troef, vindt Claisse. Ruimtes van 30 op 40 meter zijn immers erg uitzonderlijk in het stadscentrum. Dat en de open structuur van het gebouw maken er meteen de geknipte ruimte voor een krantenredactie voor. "In de Brogniezstraat (de oude redactie in de Anderlechtse wijk Kuregem, KrH) zaten we in een langgerekte hoefijzervorm", vertelt Coessens. "Zo'n vorm heeft wel z'n charme, maar bepaalt ook heel erg hoe je je redactie moet organiseren. De nieuwe ruimte is veel flexibeler, we kunnen er de communicatiestromen veel beter organiseren en bijsturen indien nodig. En de afstanden op de redactie worden meteen een stuk kleiner."

Bijzonder trots is Claisse op de regeling van temperatuur en luchtcirculatie in de nieuwe redactieruimte. Die moet een sterk staaltje ecologische hightech worden. Boven het vlakke glazen plafond bevindt zich immers nog een glazen puntdak. Het grote luchtvolume tussen de twee wordt in de toekomst gebruikt als een soort natuurlijke airconditioning. In de zomer wordt 's nachts koele lucht binnengelaten, die overdag in de kantoren wordt verspreid. In de winter wordt de lucht die er zich overdag opwarmt gebruikt om de redactie te verwarmen. Een computer reguleert de hele cyclus. Pas als dat systeem niet voldoet, treedt een extra mechanisch koel- en verwarmingssysteem in werking. Dat dergelijke innovatieve technieken in traditionele gebouwen gebruikt worden, beschouwt Claisse als een echte primeur. Ook de kleurkeuze geeft het pand trouwens een eigentijdse noot: de Brusselse kunstenaar Jean Glibert zorgde voor een gevarieerd pakket aan directe en indirecte kleureffecten.

Naast de onpraktische indeling van de oude redactie speelden nog andere motieven bij de beslissing om te verhuizen. De vorige locatie mocht dan wel vlak bij het Zuidstation liggen, de buurt - de textieldriehoek, met een enorme concentratie aan textielgroothandels - bleek allesbehalve aangenaam. "Op typische krantenuren, laat 's avonds en in het weekend bijvoorbeeld, was de buurt volledig uitgestorven. En in het algemeen was er gewoon heel weinig stadsleven."

Dat een krant voor een redactie pal in het stadscentrum kiest, is niet evident. Op De Morgen na zijn alle belangrijke Vlaamse kranten op een of ander bedrijventerrein gevestigd, liefst dicht bij een snelweg. "Ook wij hebben even die overweging gemaakt", zegt Coessens. "Vlak buiten de Brusselse ring vind je een groot aanbod van geschikte ruimtes, die flexibel ingericht kunnen worden en financieel interessant zijn. Maar een krant als De Morgen heeft ook heel veel voeling met het stadsleven en hoort daarom in het centrum thuis, dicht bij de polsslag van de stad. Die overtuiging heeft het gehaald."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234