Dinsdag 26/01/2021

Overzicht

Mogen kinderen een kerstwandeling maken met hun grootouders? En wat als ik de regels overtreed tijdens de feestdagen?

Beeld Getty Images

Een ding is zeker: we zullen de feestdagen dit jaar op een andere manier beleven. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen toch als knuffelcontact, en de avondklok geldt zelfs tijdens oudejaarsnacht. Maar hoe mogen we dit jaar dan wel vieren? Een overzicht.

Met wie mag ik straks aan de feesttafel zitten?

Elk gezinslid heeft recht op één knuffelcontact. Dat is een persoon waarmee een duurzaam nauw contact wordt onderhouden, waarmee de sociale afstand niet gerespecteerd moet worden en die je bij je thuis kan uitnodigen. Opgelet: meerdere knuffelcontacten kunnen niet gelijktijdig in hetzelfde huis/gezin uitgenodigd worden. Wie alleen woont, mag een tweede persoon uitnodigen.

Deze regels gelden ook voor Kerstmis: huishoudens mogen slechts één knuffelcontact uitnodigen. Personen die alleen wonen mogen hun twee knuffelcontacten per uitzondering samen uitnodigen op 24 en 25 december. 

De knuffelcontacten moeten overigens gedurende een periode van 6 weken dezelfden zijn. En ook kinderen jonger dan 12 jaar tellen (binnenshuis) als knuffelcontact. Het is dus niet mogelijk om een volwassene samen met zijn/haar kinderen uit te nodigen.

Er geldt trouwens nog steeds een avondklok, met kerstavond, Kerstmis én oudjaar. 

Mag ik reizen tijdens de feestdagen?

Reizen in eigen land is toegelaten. Ook dan gelden dezelfde regels wat sociale contacten betreft: je mag op vakantie gaan met je eigen gezin en één knuffelcontact. Bars en restaurants zijn gesloten, zelfs in hotels. Maar ze mogen wel een maaltijd in de kamer aanbieden.

Naar het buitenland gaan, wordt daarentegen sterk afgeraden. “Ga niet reizen. In de meeste landen is de situatie slechter”, zo waarschuwde premier Alexander De Croo tijdens het laatste Overlegcomité. “Wie geen gehoor geeft aan deze oproep en langer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland verblijft, wordt voortaan beschouwd als een hoogrisicocontact.” Zij zullen daarom weer sneller verplicht zeven dagen in quarantaine moeten gaan. Dat wordt bepaald op basis van het Passenger Locator Form (PLF) waarvan de criteria strenger worden. Er zal ook streng gecontroleerd worden op de luchthavens of het formulier correct werd ingevuld.

Lees ook: 

Coronacontroles tijdens de feestdagen: zo streng zal de politie zijn

Welke activiteiten zijn toegelaten?

Kleine erediensten zijn toegelaten. Concreet zijn er 15 personen toegelaten in een gebedshuis, dat is exclusief kinderen jonger dan 12 jaar en de predikant. Of er daadwerkelijk erediensten zullen doorgaan, is afhankelijk van de parochie. Wat wel vaststaat, is dat verschillende grote gebedshuizen hun kerstviering streamen zodat deze live gevolgd kan worden.

De niet-essentiële winkels zijn open. Je mag dus ook nog last minute kerstinkopen doen. Let daar wel op; winkelen doe je alleen en maximum voor dertig minuten (per winkel). Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar: zij mogen een volwassene vergezellen.

Je mag gaan wandelen met maximum drie andere personen. De afstandsregel dient hier wel gerespecteerd te worden. Kinderen jonger dan 12 jaar tellen buitenshuis niet mee. Een wandeling maken met de grootouders en hun kleinkinderen kan dus wél. 

Je mag ook mensen in je tuin uitnodigen. Hier geldt opnieuw de regel van 4 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Is je gezin al groter dan vier personen? Dan kan je niemand anders meer uitnodigen. 

Vuurwerk is verboden. 

Wat als ik de regels overtreed?

Wie de coronamaatregelen overtreedt, riskeert een boete van 250 euro. 

De boetes voor deelnemers aan een georganiseerd lockdownfeestjes - meer dan enkel een familiebijeenkomst - zijn opgetrokken van 250 euro tot 750 euro en voor de organisatoren van 750 euro naar maximaal 4.000 euro, het wettelijk plafond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234