Maandag 23/05/2022

straatblog

Mogen de Spice Girls Brussel verlossen van de herfst

null Beeld aubry cornelis
Beeld aubry cornelis

Aubry Cornelis studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Woont (opnieuw) in datzelfde Brussel. Lag ooit vier dagen in coma. Won in 2012 een niet meer zo druk bekeken tv-quiz. Put uit al deze - en vele andere - ervaringen inspiratie.

PE Author

De stad is nat. Mensen betreden panden waarna ze zich droog schudden als een langharige hond. Op de koop toe hangt er seks in de stadslucht. Het valt eigenlijk allemaal niet meer te bevatten. Veel meer dan naar de mimiek van de donkere hemel staren kan je niet doen. De herfst, dat zal het zijn. Vallende bladeren zijn schoon, maar op het einde van hun reis liggen ze toch ook maar gewoon verdomd glibberig te wezen tot een nietsvermoedende wandelaar, kop in kas, te grazen wordt genomen.

Meisjes wisselen hun onschuldige zomerrokjes voor bontrijke kragen. Ze bereiden zich voor op een winterslaap, waarna ze zullen ontwaken en minder dan ooit kirren. Weeral een jaartje dichter bij het vrouw zijn. Er hangt seks in de stadslucht, of had ik dat al gezegd? Het is geen weer om aan de toekomst te denken, daarvoor liggen de dikke plakken nostalgie te gretig naar je te staren in stegen en opiniestukken.

Tussen de glimmende kasseien vallen geen verhalen te rapen. Niets dan intermezzo's daar. De spleetjes tussen de kinderkoppen in lijken groter en gevaarlijker dan ooit. Zelfs wie dat in de gaten heeft, struikelt er nauwelijks over. Een aapje ontsnapte gisteren uit zijn kooi en hopte zomaar de Grote Markt over. Hij glipte het stadhuis binnen en schudde zich daar uit als een langharige hond. Niet veel later begon hij de staande kapstok in de onthaalruimte te berijden. Zie je wel dat er seks in de lucht hangt.

Soms zou je toch echt willen dat de stad je eventjes uit haar omhelzing laat gaan. Eventjes maar. De tijd, winter- of zomeruur, die pas op de plaats houdt. De mensen die hun stemmen opbergen en hun gedachten invriezen. De beslommeringen die hun aanvallen op je vermoeide kop staken. Bedrijfsleiders die hun bakkes houden over burn-outs. Etmalen die normaal doen. Kennissen en vrienden die het vragen stellen staken, en berusten in het eenvoudige feit dat deze jongen even geen zin heeft in antwoorden spuien.

Af en toe ga ik op maandag de boer op met een internationaal hoog aangeschreven econoom. Enfin, 't was de eerste keer deze week, maar tradities moeten ergens aan een onstuimige bron ontspringen. Het was een beer van een kerel - je zag 'm zo cantor wezen op een uit de hand gelopen studentencantus. Dat Brussel een van zijn favoriete steden was, meldde hij minzaam. Dat Nassim Taleb hem ooit had gezegd dat Brussel vooral een gortig, vuil en lelijk gedrocht is. Maar dat er soms wel wat seks in de stadslucht hing. Dat hij dat maar een vodje van een argument vond.

Ach, wat Brussel te bieden heeft moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. De herfst heeft het hier nu voor het zeggen, maar kom later zeker eens terug. Sneeuw zal een mantel der liefde zijn voor de zwerftroep. Studentinnen zullen dan vooral guitige wantjes dragen. Ik zal niet meer naar seksgeur snuffelen, maar mijmeren over het zuigen aan duimen die even tevoren in zo'n want hebben gezeten.

En misschien herbergt de Brusselse winter wel het antwoord op een enigma dat de econoom-cantor maandagavond op een lezing voor studenten poneerde: "The Spice Girls understand capitalism better than you. They know that there is a difference between what you want, and what you really really want."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234