Donderdag 23/05/2019

Staking

Mogelijk nationale staking bij warenhuisketen Lidl

Beeld ter illustratie. Beeld REUTERS

Er dreigt een nationale staking in alle filialen van warenhuisketen Lidl. Dat meldt de vakbond LBC-NVK vandaag na urenlang overleg met de directie. De onderhandelingen leverden niets op, dus dient de vakbond een stakingsaanzegging in. De directie van Lidl reageert dat ze het overleg met de vakbonden gaande wil houden.

Vorige week was er al een actie in het Lidl-filiaal van Oostkamp. De vakbonden namen het niet dat een werknemer werd ontslagen omdat die de hoge werkdruk niet aankon. "Op die manier zorg je voor een schrikbewind", klonk het toen bij LBC-NVK. Maar de actie werd snel afgeblazen omdat de directie van Lidl overleg beloofde.

Vandaag stond dat overleg gepland, maar de vakbonden kregen niet de gewenste antwoorden op hun vragen. "We zaten een tweetal uur rond de tafel. De directie had oren naar onze verzuchtingen, maar er kwamen geen concrete oplossingen. Nochtans is de situatie acuut en leeft het enorm bij het personeel. De werkdruk is te hoog", aldus Johan Lippens, secretaris bij LBC-NVK. "De directie belooft het nodige te doen, maar er is niets concreet voorgesteld. Om de druk op de onderhandelingen hoog te houden is er beslist om een stakingsaanzegging in te dienen. We hopen dat er snel nieuw overleg komt en oplossingen worden aangereikt, eventueel met de inzet van een sociaal bemiddelaar", zegt Lippens.

Voorlopig is het enkel LBC-NVK die de stakingsaanzegging indient, maar de vakbond maakt zich sterk dat andere bonden zullen aansluiten. De Franstalige collega's beloven alvast hun steun waardoor een nationale staking bij de retailer dreigt.

"Constructief gesprek"

Lidl is teleurgesteld over de demarche van LBC-NVK. "Zo zijn we deze middag in ieder geval niet uiteengegaan", aldus Isabelle Colbrandt, woordvoerster bij Lidl. "Het was eigenlijk een heel open en constructief gesprek en we hebben goed geluisterd. Het zal verder besproken worden op de eerstvolgende ondernemingsraad. We willen het gesprek met alle vakorganisaties en partners aangaan."

Wanneer die volgende ondernemingsraad gepland staat, is nog niet duidelijk. Maar die zal vrij snel geagendeerd moeten worden, anders dreigt binnen vijftien dagen een staking bij Lidl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.