Dinsdag 26/01/2021

Mogelijk kunnen religieuze symbolen voor sommige ambtenaren

Of ambtenaren al dan niet een hoofddoek mogen dragen, is geen kwestie van Justitie alleen, maar van alle ambtenaren. Er is dan ook overleg nodig met Ambtenarenzaken, verklaarde Justitieminister Stefaan De Clerck woensdag in de Kamer over de interne nota van de FOD Justitie over het thema. Mogelijkheid is volgens de CD&V-minister wel dat ambtenaren die niet in contact komen met het publiek of met gevangenen, wel religieuze symbolen mogen dragen.

Vorige week lekte in de media een interne nota van de FOD Justitie uit waarin de mogelijkheid wordt geopperd om binnen Justitie religieuze symbolen toe te laten.

In antwoord op vragen van Xavier Baeselen (MR), Valerie Déom (PS) en Bert Schoofs (Vlaams Belang) in de Kamercommissie Justitie stelde De Clerck dat hij de nota nog niet heeft ontvangen. Het gaat volgens hem om een nota van de personeelsdienst waarin verschillende pistes worden uitgetekend. De tekst werd voor advies voorgelegd aan de departementale begeleidingscommissie diversiteit. "Dat document moet nu operationeel worden vertaald naar de verschillende werkomgevingen van Justitie en ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Directiecomité". Pas nadien komt het document op De Clercks bureau terecht, luidde het.

De Justitieminister heeft de voorzitter van het directiecomité wel gevraagd om over de kwestie overleg te plegen met Ambtenarenzaken. "Het heeft geen zin om cavalier seul te spelen (...) Dit gaat over alle ambtenaren en niet alleen over die van Justitie. Overleg dringt zich op", zei De Clerck.

Net zoals minister van Ambtenarenzaken Steven Vanackere vorige week deed, verwees ook De Clerck naar het ambtenarenstatuut uit 1937, dat duidelijke regels vastlegt voor ambtenaren die in contact komen met het publiek. Het bepaalt dat "elk woord, elke houding en elk voorkomen moet worden vermeden dat van die aard zou kunnen zijn dat ze het vertrouwen van het publiek in zijn volledige neutraliteit, bekwaamheid of waardigheid in het gedrang zouden kunnen brengen".

De Clerck voegde eraan toe dat Justitie er in het contact met rechtsonderhorigen en gevangenen strikt moet op toezien dat de neutraliteit wordt gewaarborgd. "Er moet uiteraard een verschil worden gemaakt ten opzichte van degenen die niet in contact komen met het publiek, met de rechtsonderhorigen of met de gevangenen. Dat daar een andere toepassing kan worden gemaakt, lijkt mij een van de mogelijke pistes", dixit De Clerck, die snel de nota verwacht en op basis daarvan een beslissing zal nemen. (belga/jv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234