Haïti
"Mogelijk fraude tijdens verkiezingen in Haïti"
Bij de parlements- en presidentsverkiezingen in Haïti, die plaatsvonden op 25 oktober, gebeurden veel onregelmatigheden. Dat staat in het rapport van de onafhankelijke verkiezingscommissie dat zondag werd gepubliceerd. De commissie bevestigt zo de vermoedens van de oppositie.
De oppositie in Haïti voert al wekenlang protest omdat er volgens haar sprake was van zware fraude bij de eerste stemmingsronde. Daarvan zou vooral presidentskandidaat Jovenel Moïse, de vertegenwoordiger van de huidige regeringspartij PHTK, hebben geprofiteerd. Moïse behaalde 32,76 pct van de stemmen, zijn belangrijkste tegenstander Jude Célestin 25,29 procent. Célestin weigerde na de eerste ronde nog campagne te voeren en eiste de oprichting van een onafhankelijke commissie.
Volgens die commissie is de voornaamste reden voor de onregelmatigheden het feit dat de verkiezingsraad CEP niet nauwkeurig genoeg heeft gewerkt. De leden van de raad gaven al toe dat ze zich niet goed genoeg hadden voorbereid op de verkiezing.
Valse stembiljetten
Bovendien ontbraken op 57 procent van de documenten die door de commissie werden gecontroleerd de handtekening of vingerafdrukken van de kiezers, en op 47 procent zijn de nummers van de identiteitskaarten niet correct. Dat betekent volgens de commissie dat er mogelijk valse stembiljetten in de stembussen werden gestoken.
De tweede ronde van de verkiezingen was gepland op 27 december, maar werd op 22 december uitgesteld tot een nader te bepalen datum.
Het straatarme Haïti is sinds de val van de dictatuur onder Duvalier in 1986 prooi van bestuurlijke chaos. Er waren al verschillende staatsgrepen en verkiezingsuitslagen worden systematisch betwist. Hierdoor doet ook de economie van het land het erg slecht en draagt het nog steeds de gevolgen van de verwoestende aardbeving in januari 2010, waarbij meer dan 200.000 doden vielen.
undefined