Zondag 13/06/2021

Moeten Vlamingen en Walen apart met vakantie?

Touroperator Thomas Cook stelt voor om de vakanties voor Vlaanderen en Wallonië te splitsen. Het enthousiasme is matig: 'Geen draagvlak, geen meerwaarde', klinkt het. Maar wat bij ons niet kan, kan in Nederland wel: regionale vakantiespreiding is er een succes.

"Splits de Vlaamse en Waalse vakantie." Zo luidt het opmerkelijke voorstel van touroperator Thomas Cook. Die stelt dat een regionale spreiding van de schoolvakanties het reizen goedkoper maakt voor de consument, en ervoor zorgt dat het hoogseizoen voor uitbaters minder druk én voordeliger wordt.

Desondanks kan Thomas Cook op weinig bijval rekenen. Op zelfstandigenorganisaties Unizo en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) na - die "gematigd positief" zijn -, spreekt iedereen met voorbehoud over afwijkende vakantieregelingen.

"We zien geen bewijzen dat er een voordeel zou zijn voor de reizigers of voor de sector, van het verder versnipperen van onze al kleine Belgische markt, in een Vlaamse, Waalse, laat staan een Brusselse markt", zegt Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van collega-reisfirma Jetair.

Langer seizoen

Ook onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) heeft zijn reserves. "Ik heb niet de behoefte om de vakantieregeling stante pede te veranderen." Al wil Smet net zoals CD&V een opening laten voor debat. "Zolang de eerste bekommernis is wat het beste is voor het kind", klinkt het bij de christendemocraten. En laat net dat zijn wat het gemeenschaps- en katholiek onderwijs missen in het voorstel.

Thomas Cook is echter overtuigd: een afwijkende vakantieregeling heeft wél voordelen. "Zo kan een uitbater een veel langer seizoen draaien, en meer klanten ontvangen", zegt woordvoeder Baptiste van Outryve. "Bovendien ziet de consument de prijs van zijn vakantie dalen. Want tijdens piekperiodes zitten vliegtuigen naar vakantiebestemmingen afgeladen vol, maar keren ze leeg terug. Een kostprijs die wordt doorgerekend. Bij een spreiding zou echter ook de terugvlucht vol zitten." En dan zou die kost niet meer op de consument verhaald worden.

Succes in buitenland

Wat weinigen weten is dat België midden jaren tachtig de gespreide vakantie al eens invoerde. Vlamingen en Walen gingen een vakantieweek lang apart met verlof. De test faalde echter, de regeling werd afgevoerd. "Omdat het onderwijs afwijzend reageerde, en er geen oplossing was voor Brussel", herinnert Georges Monard zich, toen kabinetschef van onderwijsminister Daniël Coens (CD&V).

Maar toch, waarom lukt in onze buurlanden vandaag wel wat bij ons niet lukt. Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland: elk buurland spreidt zijn vakanties.

"Ook in Nederland was er commotie, toen de gespreide vakanties midden jaren tachtig ingevoerd werden", vertelt Tom Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vanuit Utrecht. "Maar al snel zag iedereen de voordelen ervan in. De prijzen daalden en de vakantieperiode werd minder druk."

"Bovendien varen scholen wel bij flexibele schooltijden", zegt Duifs collega bij de AVS, Tineke Snel. "Uit een experiment met twaalf basisscholen die zelf hun vakantieperiodes kozen, blijkt dat zowel ouders als onderwijspersoneel er positief tegenover staan. De ouders vinden het prettiger voor het gezinsleven, de leraren vinden dat het de effectiviteit van de onderwijstijd ten goede komt."

"Natuurlijk vraagt zoiets een duidelijk overleg tussen alle partijen" vult Duif aan. "Maar de minister legt de vakantiespreiding jaren op voorhand vast. En dus weet iedereen perfect waar hij aan toe is, en wil vandaag bijna niemand het nog anders."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234