Vrijdag 03/12/2021

InterviewBart Vinck

Moeten oordoppen verplicht worden? ‘Ik heb te veel patiënten die zeggen: ‘Ik maak er eind aan’’

Rock Werchter. Beeld Photo News
Rock Werchter.Beeld Photo News

Zeven op de tien jongeren hebben na een nachtje stappen last van oorsuizingen. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en de Christelijke Mutualiteit (CM). ‘Oordoppen zouden verplicht moeten zijn’, zegt audioloog en professor Bart Vinck (UGent) in De Zondag.

Wat was het opzet van uw onderzoek juist?

“Zeven jaar geleden voerde toenmalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) geluidsnormen in. De CM vroeg mij om een onderzoek op te zetten om de uitrol daarvan te evalueren. Daaruit bleek dat op driekwart van de 37 onderzochte tienerfuiven in Oost-Vlaanderen de geluidsgrens van 95 decibel overschreden werd. Wie in een omgeving met 95 decibel onbeschermd rondloopt, heeft na een kwartier al gehoorschade.

“Uit onze enquête bleek dat 90 procent van de jongeren toch geen gehoorbescherming wil dragen. Enerzijds omdat het te duur is, anderzijds omdat het sociaal niet aanvaard is. Uit de bevraging van de organisatoren bleek dan weer dat slechts 4 procent goed geïnformeerd was, 80 procent gaf aan nauwelijks tot niet op de hoogte te zijn van de regelgeving.”

U pleit ervoor om oordoppen verplicht te maken. Is het niet logischer om organisatoren te verplichten de geluidsnormen te laten naleven?

“Het handhaven van de geluidsnorm staat niet gelijk aan het voorkomen van gehoorschade. De veilige grens voor ons oor is 75 decibel. Dat wil dus zeggen dat de normen van 103 decibel (festivals) en 95 decibel (kleine fuiven) eigenlijk naar 75 decibel zouden moeten.

“Maar als we aan muzikanten zeggen dat ze maar met 75 decibel mogen spelen, dan zit er morgen geen kat meer in de zaal. Op festivals zullen de duizenden fans de muziek op de wei dan ook gewoon niet meer horen. Ik zal waarschijnlijk de enige zijn die er nog zit en glimlacht en zegt: ‘Het is eindelijk veilig’, maar veel muziekbeleving zal er toch niet meer zijn. Ook niet echt verstandig dus.

“De basisregel is inderdaad: zet het stiller. Maar je kan die norm in bepaalde omstandigheden niet verder naar beneden halen, omdat muziek bijvoorbeeld niet meer hoorbaar zal zijn. Op zulke momenten is het zaak mensen wel te verplichten om de oren te beschermen. Niemand mag oorsuizingen krijgen. Ik heb te veel patiënten die mij uiteindelijk komen zeggen: ‘Ik ga er een eind aan maken.’”

Maar hoe dwing je zo’n verplichting in godsnaam af?

“Toch moet er een regel komen die zegt: ‘Wij als overheid raden aan tot het verplicht gebruik van gehoorbescherming.’ Natuurlijk heeft iedereen de individuele vrijheid om dat te volgen of niet. En ja, het lijkt mij ook niet zinnig om agenten in te zetten om dat te controleren. Maar er moet wel een sterk signaal komen.

“In de arbeidswetgeving is het al langer zo dat het geluidsniveau moet beperkt worden tot 85 decibel. Lukt dat niet, dan moet je de persoon zelf beschermen. Daar heeft niemand een probleem mee.

“Als je een bouwwerf betreedt, moet je toch ook een veiligheidshelm en -schoenen gebruiken, ook al is dat maar voor even? Maar als je een concert bijwoont met onveilige geluidsniveaus, heeft men het er blijkbaar moeilijk mee om zichzelf te beschermen? Je krijgt het toch niet uitgelegd dat op Rock Werchter het personeel verplicht gehoorbescherming moet dragen, maar de festivalgangers niet?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234