Donderdag 28/01/2021

Moeten Greenpeace-militanten naar cel voor actie op EU-top?

Beeld BELGA

Tien Greenpeace-militanten die op 10 december 2009 konden binnendringen op de EU-top in het Brusselse Justus Lipsius-gebouw riskeren nu een celstraf van 1 maand en een boete van 1.100 euro.

De tien konden in limousines en avondkledij tot in het gebouw van de Europese Raad geraken en ontrolden daar spandoeken. Volgens het Brusselse parket hadden ze de toegangsbewijzen voor hun wagens en hun persoonlijke toegangspasjes vervalst. Een journalist en Greenpeace-woordvoerder die hen daarbij zou geholpen hebben, riskeert dezelfde straf.

Milieuproblematiek
De EU-top van de staatshoofden en regeringsleiders stond in het teken van de klimaattop in het Deense Kopenhagen, reden genoeg voor Greenpeace om de aandacht op de milieuproblematiek te willen trekken.

"Dat is een nobel doel maar als daarvoor inbreuken op de strafwet gepleegd worden, is het openbaar ministerie verplicht op te treden", zei substituut Tim De Wolf. "De toegangsdocumenten van de verdachten hadden dezelfde omvang, kleur, lettertype, tekst en emblemen als de officiële. Enkel in één van de hoeken stond de vermelding Greenpeace. Het argument van de verdediging dat de politie en veiligheidsdiensten dat maar hadden moeten zien, gaat niet op."

"Niks misdaan"
De verdediging van de Greenpeace-militanten heeft gevraagd om de verdachten vrij te spreken. Volgens de verdediging hebben de Greenpeace-leden niets misdaan.

"Onze cliënten hebben hun recht op vrije meningsuiting gebruikt", pleitte meester Marc Nève. "Dat recht wordt door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens beschermd en zowel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens als het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen hebben geoordeeld dat het soms nodig kan zijn acties en manifestaties te houden om dat recht uit te oefenen. Dat is hier op originele en ludieke wijze gebeurd en onze cliënten kunnen daarvoor niet vervolgd worden."

Bovendien was er volgens meesters Johan Verstraeten en Christophe Marchand ook geen sprake van valse toegangsbewijzen: "Er waren duidelijke verschillen tussen de officiële, echte toegangsbewijzen en de stukken die onze cliënten gebruikt hebben. Eén blik op die pasjes was voor politie en veiligheidsmensen voldoende geweest om dat vast te stellen. Alleen zijn ze nooit gecontroleerd."

De Greenpeace-leden hadden ook niet de bedoeling schade te veroorzaken, ze wilden alleen een boodschap brengen, aldus nog de verdediging.

De parketmagistraat benadrukt op dat het hoegenaamd de bedoeling niet was de vrijheid van meningsuiting van de Greenpeace-militanten te belemmeren, en dat hij hen ook niet beschouwde als een criminele organisatie of bende: "Maar het strafwetboek laat mij niet toe minder te vorderen dan 1 maand gevangenisstraf."De rechtbank doet uitspraak op 17 maart. (afp/tw)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234