Dinsdag 26/05/2020

ZorgsysteemCoronavirus

Moeten artsen straks ook hier kiezen tussen wie ze proberen redden? ‘Geef voorrang aan jongere patiënten’

De ziekenhuizen in de Italiaanse regio Lombardije zijn overbelast.Beeld AFP

Met 475 coronadoden in 24 uur was woensdag opnieuw een zwarte dag voor Italië. Ook in België zet iedereen zich schrap om een Italiaanse catastrofe te vermijden. De ethische commissie van het UZ Leuven heeft een leidraad klaar voor artsen. Met harde keuzes. ‘Bij dezelfde levenskansen heeft een jongere patiënt voorrang op een oudere.’

We moeten er alles aan doen om Italiaanse toestanden te vermijden, klinkt het hier al enkele weken. Vandaar ook de drastische maatregelen die de voorbije dagen het land grotendeels platleggen. Ook hier zouden er, puur statistisch gezien, 7.500 doden kunnen vallen als we niet doen wat van ons gevraagd wordt, zei microbioloog Hermans Goossens (UAntwerpen) in Terzake.

De cijfers uit Italië blijven erg verontrustend. Met 475 nieuwe doden in één dag stond de teller er woensdagavond op 2.798 coronadoden. Dat hoge aantal komt vooral doordat de ziekenhuizen in Italië de grote toevloed aan patiënten niet meer aankunnen en niet meer iedereen kunnen behandelen. 

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

Het is een angst die ook hier al enkele weken leeft bij heel wat artsen. Ook bij ons gaan de besmettingscijfers in stijgende lijn. Wat als we ook hier een keuze gaan moeten maken tussen wie we proberen te redden en wie niet?

Om aan die angst tegemoet te komen heeft de ethische commissie van het UZ Leuven een leidraad voor artsen klaar. De tekst werd nagelezen door alle universitaire ziekenhuizen in België, die lieten weten dat ze zich achter de principes kunnen scharen. “Het is een tekst waarvan we hopen hem nooit te moeten gebruiken”, zegt professor Martin Hiele, voorzitter van de ethische commissie van het UZ Leuven. “Maar voor zorgverleners kan het geruststellend zijn dat wij hier in eer en geweten al over nagedacht hebben en dat zij op onze leidraad kunnen steunen als ze op een dag concrete moeilijke beslissingen moeten nemen.”

Overlevingskans en overlevingskwaliteit

In de tekst raadt de commissie aan de beslissing over wie op intensieve zorg behandeld kan worden en wie niet te maken op basis van overlevingskans en -kwaliteit. Dat geldt voor zowel corona- als niet-coronapatiënten. Bij die tweede groep moeten operaties zoveel als mogelijk uitgesteld worden. “Voor transplantatie is dat nog moeilijker, omdat het weigeren van het orgaan voor een bepaalde patiënt het verlies kan betekenen van een unieke kans. Maar het is mogelijk dat dat toch noodzakelijk is”, staat in de tekst te lezen.

Alle hens aan dek in de Italiaanse regio Lombardije.Beeld Photo News

Onderscheid maken op basis van leeftijd is delicaat, vindt de commissie, al zal leeftijd onrechtstreeks wel degelijk een parameter zijn. Een jonge leeftijd gaat nu eenmaal vaker gepaard met een grotere kans op een beter eindresultaat, stelt de commissie. Bij patiënten met dezelfde levenskansen moet ook gekozen worden voor de jongere patiënt, omdat die nog de meeste levensjaren voor de boeg heeft.

Volgens de commissie gebeurt de triage het best door een beperkt team, bijvoorbeeld een drietal ervaren artsen, voor zowel corona- als niet-coronapatiënten. Hulpverleners die genoodzaakt worden zulke moeilijke beslissingen te nemen, moeten psychologische steun krijgen, ook nadat de piek voorbij is.

De commissie raadt ook aan om allereerst de capaciteit van de intensieve diensten maximaal uit te breiden. Dat zijn de meeste ziekenhuizen ook volop aan het doen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat ondertussen op zoek naar ‘tussenlocaties’ voor besmette patiënten die net niet ziek genoeg zijn voor een opname of net voldoende hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten. Die bufferzones moeten ziekenhuizen in staat stellen zich maximaal te focussen op de ernstig zieke coronapatiënten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234