Zaterdag 25/09/2021

Kinderbijslag

Moet hervormde kinderbijslag opnieuw berekend worden?

Geert Bourgeois (N-VA) was een van de bezielers van de kinderbijslag. Hij reageerde verontwaardigd op de kritiek. Beeld © Belga
Geert Bourgeois (N-VA) was een van de bezielers van de kinderbijslag. Hij reageerde verontwaardigd op de kritiek.Beeld © Belga

Zal de hervormde kinderbijslag de kinderarmoede terugdringen? Volgens experts Bea Cantillon en Wim Van Lancker (Universiteit Antwerpen) is dat minder zeker dan de Vlaamse regering beweert. De oppositie vraagt de regering haar werk over te doen.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft beide professoren van het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) op de radio de mantel uitgeveegd. Hij vond het niet kunnen dat ze kritische kanttekeningen plaatsten bij de hervorming van de kinderbijslag die de Vlaamse regering zaterdag met veel toeters en bellen aankondigde. Volgens hem waren ze immers contractueel verplicht discretie aan de dag te leggen, en deden ze er beter het zwijgen toe.

Maar we kunnen niet zomaar voorbijgaan aan hun opmerkingen. De experts van het CSB zijn immers niet zomaar criticasters: zij waren het die de berekeningen maakten waarop deze hervorming gebaseerd is. Daar waren Cantillon en co. nog tot afgelopen vrijdagavond mee bezig. Zaterdag stelden Bourgeois en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vol trots de Vlaamse kinderbijslag voor. Daarbij herhaalden ze meermaals dat deze hervorming het armoederisico bij kinderen zou terugdringen.

Het CSB wist bij het maken van zijn simulaties echter niet dat de regering volgend jaar de kinderbijslag niet zal indexeren, en heeft daarom zonet nieuwe berekeningen voorgesteld. Daaruit blijkt dat de hervormde kinderbijslag het risico op kinderarmoede in het algemeen inderdaad terugdringt, maar veel minder fors dan de Vlaamse regering verkondigde. Maar wat erger is: voor gezinnen met twee kinderen zou het armoederisico zelfs significant stijgen, van 7,6 procent naar 8,4 procent. Ook voor eenoudergezinnen zou het risico stijgen van 22,3 naar 22,9 procent.

Ministers Jo Vandeurzen en Hilde Crevits op de persconferentie Vlaamse regering over het akkoord over de hervorming van de kinderbijslag. Beeld Eric de Mildt
Ministers Jo Vandeurzen en Hilde Crevits op de persconferentie Vlaamse regering over het akkoord over de hervorming van de kinderbijslag.Beeld Eric de Mildt

'Grote autoriteit'

Voor oppositiepartij sp.a is er maar één conclusie mogelijk: de Vlaamse regering moet de hervorming van de kinderbijslag grondig herberekenen. Vandeurzen stelde immers steeds dat hij pas van een geslaagde hervorming zou kunnen spreken als die de kinderarmoede zou kunnen terugdringen. "Nu blijkt dat het risico bij het archetypische gezin met twee kinderen zelfs toeneemt, moet de Vlaamse regering opnieuw beginnen", zegt Freya Van den Bossche (sp.a).

Van den Bossche had ook nog een vingerwijzing voor Bourgeois in petto. "Als je beleid wil voeren op basis van de cijfers van dat gerenommeerd centrum, dan moet je hun cijfers ook aanvaarden als die negatief zijn."

In tegenstelling tot Bourgeois hoedde Vandeurzen zich ervoor de experten te schofferen. "Het centrum heeft een grote autoriteit. Ik ben de eerste om dat te bevestigen", klonk het.

Vandeurzen stelde zich toch vragen over hoe het CSB tot de laatste simulaties is gekomen. Hij stipte aan dat niet alle parameters werden meegerekend. Dat de indexsprong een negatief effect zal hebben, gaf hij grif toe. Al wees hij erop dat zowel de indexsprong van 2015 als die van 2017 gebruikt zal worden om de kinderbijslag te financieren. "Bovendien werden ook de sociale correcties niet in de berekeningen opgenomen, en net die hebben een herverdelend effect."

Welke effecten de hervormde kinderbijslag precies zal hebben op kinderarmoede, blijft zo bijzonder onduidelijk. De oppositiepartijen hebben in het Vlaams Parlement dan ook opgeroepen om een armoedetoets die klaarheid moet scheppen. Die komt er ook, zei Vandeurzen, maar dan moeten alle elementen in het nieuwe systeem bekeken worden. "Deze hervorming zal die toets ook doorstaan", maakt Vandeurzen zich sterk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234