Zaterdag 23/01/2021

Moet er nog zand zijn?

Zeebrugge en Blankenberge op voet van oorlog

Voor liefhebbers van zandsculpturen zou het volgend jaar wel eens een prachtige zomer kunnen worden. Naar het voorbeeld van Zeebrugge, waar al vijf jaar een bijzonder druk bezocht zandsculptuurfestival wordt georganiseerd, wil ook Blankenberge de kustlijn een zomer lang verfraaien met beeldhouwwerken uit zand. In Brugge, de stad die ooit het initiatief nam tot het zandsculptuurfestival, vinden ze dat niet om te lachen.

Schepen voor Toerisme Cathy Verburgh van Blankenberge leek zich aanvankelijk van geen kwaad bewust. "Ons initiatief past volledig binnen ons beleidsplan waarin we stelden dat we grote initiatieven naar Blankenberge zouden halen", verduidelijkte ze bij de presentatie van het festival donderdag. "We vrezen geen kwade blikken uit Brugge."

Een inschattingsfoutje van mevrouw Verburgh, want haar woorden waren nog niet koud of een verbolgen Vlaams minister voor Toerisme Renaat Landuyt (SP.A), een Bruggeling, riposteerde dat de plannen de goede samenwerking tussen de verschillende badplaatsen van de laatste jaren wel eens deerlijk zouden kunnen schaden. De minister noemde Blankenberge "een storend element", maar gaf tegelijk ook toe dat hij niets tegen het initiatief kan doen.

De stad Brugge startte vijf jaar geleden met een zandsculptuurfestival op het strand in Zeebrugge. Hoewel het contract met de organisator Inaxi vorige zomer afliep, was de stad Brugge niet van plan met het succesvolle initiatief te stoppen, zeker niet nu de stad in 2002 Europese Culturele Hoofdstad wordt.

Minister Landuyt was zeker niet de enige Bruggeling die met verontwaardiging kennis nam van de Blankenbergse plannen. De Brugse schepen voor Toerisme, Hilde Decleer (CD&V), sloot zich volmondig bij haar minister aan, al richtte haar woede zich in de eerste plaats tot de organisatoren: Georges Snauwaert en Jaap Cast, tot vorig jaar nog organisatoren van het festival in Zeebrugge. En dan was er ook nog Jean-Marie Deplancke, secretaris van het Feestcomité in Zeebrugge en VLD-gemeenteraadslid in Brugge. Hij noemde Blankenberge een onloyale gemeente die een bevriende gemeente "een slag onder de gordel" heeft toegediend.

Een zandoorlog leek onafwendbaar, maar gelukkig is er nog Dirk De Fauw (CD&V), West-Vlaams gedeputeerde en oud-schepen in Brugge. Volgens hem is de provincie als overkoepelend bestuursorgaan het best geschikt om de dreigende zandoorlog tussen Zeebrugge en Blankenberge in der minne te regelen. "Niet alleen worden jaarlijks ettelijke miljoenen provinciaal geld gespendeerd aan de promotie van onze West-Vlaamse kust, maar ook specifiek voor Blankenberge werden al bijzondere inspanningen geleverd. Ik denk maar aan het ontwikkelen van het Zeebos op vraag van het Blankenbergse stadsbestuur, maar ook aan de recente beslissing om nog eens 25 miljoen frank extra te investeren in de renovatie van de Pier", schrijft De Fauw aan zijn collega Patrick Van Gheluwe, bevoegd voor Toerisme en voorzitter van het West-Vlaams autonoom provinciebedrijf voor toerisme, nv Westtoer. De Fauw schuift Paul Boerjan, directeur bij Westtoer, naar voren als bemiddelaar.

De gedeputeerde wijst er verder op dat de gevolgen van een concurrentiestrijd onder de badplaatsen aan de West-Vlaamse kust negatief zullen zijn voor het toerisme. "De 'soloslim' van Blankenberge past dan ook geenszins", besluit De Fauw. (Belga / JdP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234