Dinsdag 07/12/2021

Moet er nog zand zijn?

Perfecte timing. Net nu de trend van de échte televisie was ingezet, programma's waarin échte mensen vloeiend de overgang maken naar échte vedetten, valt een hoop échte ellende uit de lucht. Wanneer tv-meteorologen ons overrompelen met woorden als 'zondvloed' en 'rampgebied' blijft het toch nog altijd een beetje schrikken; voeg daar de verhelderende beelden van de meervoudige tv-journaals aan toe en een mens zou al snel neigen naar emigratie in een hooggebergte naar keuze. Knoop het in je zakdoek: het échte leven houdt zich voornamelijk bezig met verrassingen van allerlei soort. Het is dus niet allemaal de schuld van El Niño.

Op onze blote knieën danken we de weergoden - let op de ironische ondertoon - voor zoveel écht spektakel. De huilende oudere Vlaming, de hier en daar verdronken kuikens, de helpende hand die een volle boterhammenzak aanreikt: échte televisie. Nog even die rotverzekeraars goed door het slijk halen en de essentie is weer hoogst elegant - en onopvallend - van de bijzaak gescheiden. U leest het goed, daar is Jan Van Rompaey al.

Wat ons vooral zorgen baart, is de combinatie van water en elektriciteit. Elektrocutie op grote schaal, de innerlijke brand, een soort van microgolfoveneffect; we mogen er niet aan denken. Bij wijze van relativering nemen we een kaartje aan de ingang van het Nikola Tesla Museum, een plek waar de kennis van de vader van de internationale eenheid van magnetische inductie wordt overgedragen in woord, beeld en geluid. Het verhaal van een good old Joegoslaaf die in Amerika met allerhande elektrische golven experimenteerde, de Nikola die aan de basis lag van de techniek die het rechthoekig apparaat waarin u uw chocomelk opwarmt, bedient. Kortom, een échte man.

Om ons steentje bij te dragen tot de grote solidariteitsgedachte en in één klap het nuttige aan het onaangename te paren, hadden wij ook graag iets in de groep gegooid. Vergeet de pedalo, ga voor de Step Jet: hier komt - al evenmin - elektriciteit bij te pas, enkel de kracht van uw te modelleren benen die u zo op weldoende wijze over het water doen lopen, dit alles in aerobics outfit: resulteert garantie in media-aandacht.

Wat de ronddrijvende frigo's, wasmachines en droogkasten betreft: Laat een bericht na aan vrienden, familie of de hond door middel van uw magnetische letterset, ook virtueel te bekijken op Kevin's Fridge Magnets. Boodschappen als 'Blup.Blup.Blup', 'De koffie staat klaar!' of 'Waar blijft die Noah?', het is allemaal goed voor fraaie plaatjes. Zelfs in barre tijden, wil het oog ook wat.

Precies op dit moment wordt een bende van twee - zijn het Mieke Vogels en en Leona Detiège? - via de helikopter te water gelaten in de ons flankerende poel. Het haar stijl achterover, de een met een groene, de ander met een rode wasspeld op de neus. Hun harde taak bij rampenplan fase 3 bestaat erin synchroon zwemmend voor ons uit te beelden hoe men het water van het slib scheidt met een geperforeerde emmer. (Voor de techniek en de geschiedenis van deze edele zwemsport verwijzen we jullie graag door naar About Synchronized Swimming.)

Waarna ze even later gracieus en onder luid applaus naar de geïmproviseerde oever watertrappelen, alwaar voor hun de exacte kopie van een standaardcontainerpark in Eco Foam is opgetrokken: milieuvriendelijk materiaal, aangezien het voornamelijk uit maïs bestaat, wateroplosbaar - zodat het bij het minste protest snel kan worden opgedoekt. Men laat hier werkelijk niets aan het toeval over.

Terwijl beide dames zich achter een van de vele compostvaten omkleden, zich klaarmakend voor een tasje thee met koekjes - vriendelijk aangeboden door het Rode Kruis - overhoren we volgend gesprek.

- "Beter een zondvloed dan Godzilla, hè Mieke."

- "Breek me de bek niet open, Leona."

Plots slaken onze meisjes een ijselijke gil. Vanuit het niets graaien twee harige poten de koekjestrommel uit Miekes handen. Het geskrunch kwam ons al verdacht bekend voor. "Alstublieft mijnheer Coockie Monster", stamelt ze.

De gelijkenis met de échte Jean-Luc zal wel louter toevallig zijn zeker.

Astrid Wittebolle

Adressen

Nikola Tesla Museum

http://www.etf.bg.ac.yu/Prez/MuzejTesla/index.htm Step Jet

http://www.stepjet.com/ Kevin's Fridge Magnets

http://www.savetz.com/fridge/Eco Foam

http://www.eco-foam.com/ About Synchronized Swimming

http://www.usasynchro.org/tableof.htm Coockie Monster Corner

http://www.webspan.net/~jenmyra/index.html

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234