Dinsdag 27/09/2022

Update

Moeskroen en Antwerp hebben licentie beet - OHL in beroep bij BAS

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Moeskroen-Péruwelz heeft van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) een licentie gekregen om volgend seizoen aan te treden in de Jupiler Pro League. Dat maakte de club deze middag bekend in een persmededeling. OHL vecht deze beslissing aan bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Ook voor Kortrijk, Zulte Waregem, STVV en Standard zijn de licentieperikelen achter de rug. Opvallend: ook Antwerp, leider in tweede klasse, heeft zijn licentie te pakken. Dat betekent dat er een oplossing is voor de 4,9 miljoen euro die 'The Great Old' nog verschuldigd is aan ex-voorzitter Eddy Wauters. Enkel WS Brussel, derde in de stand, krijgt geen licentie voor tweede klasse.

Voetbalclub Oud-Heverlee Leuven trekt naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om Moeskroen-Péruwelz een licentie voor volgend seizoen toe te kennen. Dat bevestigde OHL-woordvoerder Chris Vandebroeck aan persagentschap Belga. "We hebben de motivering van de Licentiecommissie nog niet kunnen inkijken - dat kan pas in de loop van deze week - maar we zijn ervan overtuigd dat Moeskroen-Péruwelz in handen is van voetbalmakelaars en dat de club achter de schermen geleid wordt door voetbalmakelaars, die ook de dagelijkse leiding van de club bepalen. Dat druist in tegen de reglementen van de Belgische bond en van de Wereldvoetbalbond FIFA, want Third Party Ownership (een systeem waarbij de economische rechten op spelers in handen zijn van derden, red) is intussen verboden in het voetbal", aldus Vandebroeck. "Hun doel is om de betrokken spelers met winst te kunnen doorverkopen."

Zahavi
Met de toekenning van de licentie aan 'Les Hurlus' geeft de Licentiecommissie aan dat er klaarblijkelijk geen overtredingen zijn vastgesteld. Voor Oud-Heverlee Leuven, dat wel een licentie kreeg voor zowel 1A als Europees voetbal, was deze procedure bijna het laatste reddingsmiddel om in de hoogste klasse te kunnen blijven. "Ik veronderstel dat de Licentiecommissie zich vooral gebaseerd heeft op de financiële garanties die RMP wel kon voorleggen. Eigenaars Pini Zahavi en Fali Ramadani hebben vorig jaar meer dan acht miljoen euro gepompt in de club, die na het einde van de samenwerking met het Franse Lille in financiële problemen was gekomen. Geld is dus blijkbaar geen probleem, maar de Licentiecommissie had verder moeten durven kijken naar hetgeen er achter de schermen gebeurt. Er zijn daar constructies opgezet om de realiteit te verdoezelen. De aandelen van de club zijn intussen overgedragen aan een obscure Maltese vennootschap en daarnaast zijn er heel wat hiaten in hun verhaal omtrent bestuurslid Marc Rautenberg."
Bij de Henegouwse club maakten ze zich er echter niet al te druk om. "De geviseerde persoon, Marc Rautenberg, is immers geen makelaar", vertelde woordvoerder Nicolas Cornu eind maart al aan persagentschap Belga. "De Licentiecommissie heeft daar bij de controle ook geen opmerkingen over gemaakt. En die commissie heeft nochtans een lijst met daarop alle bestuursleden van de club bestudeerd."

Maar toch kwam er in eerste instantie geen licentie voor Moeskroen-Péruwelz uit de bus. De club moest bij de Licentiecommissie klaarheid brengen over de financiële duurzaamheid en de eigendomsstructuur. Met de toekenning van de licentie aan 'Les Hurlus' geeft de Licentiecommissie aan dat er klaarblijkelijk geen overtredingen zijn vastgesteld. Voor Oud-Heverlee Leuven, dat wel een licentie kreeg voor zowel 1A als Europees voetbal, was deze procedure het laatste reddingsmiddel om in de hoogste klasse te kunnen blijven.

In totaal wachtten er tot vandaag met Standard Luik, Zulte Waregem, KV Kortrijk en STVV nog vier eersteklassers op een licentie voor volgend seizoen, maar die kregen ondertussen allemaal goed nieuws.

Standard had bij het opmaken van zijn licentiedossier rekening gehouden met Play-off I en moest zijn businessplan aanpassen. STVV moest de vervroegde terugbetaling van een borgsom uit 2015 ophelderen, KV Kortrijk diende op het bondsgebouw aan te tonen dat het over een trainer met een Pro Licence-diploma beschikt en Moeskroen-Péruwelz moest klaarheid brengen over de financiële duurzaamheid en de eigendomsstructuur van de club.

OHL trekt niet alleen naar het BAS, maar wil ook naar de FIFA stappen. Moeskroenvoorzitter Edward Van Daele spreekt van een "gebrek aan respect en fair play". Welk stappen hij wil ondernemen? Klik hier en lees verder op HLN SPORT PLUS. Proef NU voor 1 euro 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

Patrick Decuyper, de nieuwe sterke man van Antwerp, haalde zijn slag thuis. Beeld Photo News
Patrick Decuyper, de nieuwe sterke man van Antwerp, haalde zijn slag thuis.Beeld Photo News

WS Brussel krijgt geen licentie

In tweede klasse krijgt enkel WS Brussel, derde in de stand en nog volop in de titelstrijd verwikkeld, geen licentie net als rode lantaarn KVV Coxyde. Dat betekent dat de clubs degraderen naar de nieuw op te richten eerste amateurklasse.

Voor leider Antwerp dus wel goed nieuws. Net als de voorbije jaren kreeg The Great Old ook nu weer af te rekenen met licentieproblemen. Uiteindelijk heeft de club rond de nieuwe sterk man Patrick Decuyper de licentiecommissie kunnen overtuigen dat Antwerp in staat is om de net geen vijf miljoen schulden aan ex-voorzitter Eddy Wauters voor donderdag te betalen. Het bedrag komt op een geblokkeerde rekening van Antwerp. Ondertussen loopt de betwisting tussen Antwerp en Wauters door. Dat betekent wel dat als Antwerp kampioen wordt, het volgend seizoen weer in eerste klasse zal spelen.

Standard had bij het opmaken van zijn licentiedossier rekening gehouden met Play-off I en moest zijn businessplan aanpassen. STVV moest de vervroegde terugbetaling van een borgsom uit 2015 ophelderen, KV Kortrijk diende op het bondsgebouw aan te tonen dat het over een trainer met een Pro Licence-diploma beschikt en Moeskroen-Péruwelz moest klaarheid brengen over de financiële duurzaamheid en de eigendomsstructuur van de club.

"Kroon op het werk"
"Het betekent meteen de kroon op het werk dat onze club maandenlang achter de schermen heeft gevoerd. Royal Antwerp FC kan zich zo weer helemaal concentreren op de sportieve uitbouw en voorbereidingen voor volgend seizoen", aldus de Great Old.

WS Brussel, het nummer drie in de Proximus League, is nog niet zeker of het ook volgend seizoen zijn thuiswedstrijden in het Edmond Machtensstadion in Sint-Jans-Molenbeek mag spelen. De club van sterke man John Bico spreekt zijn duidelijke voorkeur voor het Machtensstadion uit en gaat opnieuw onderhandelen met de gemeente. Alvorens de Brusselaars een licentie kunnen bemachtigen, moet er duidelijkheid komen in het stadiondossier. Dat moet dan wel via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) gebeuren. KVV Coxyde vroeg na interne verdeeldheid uiteindelijk een licentie voor het amateurvoetbal aan en kreeg die ook.

Ook Cercle Brugge, SK Lierse, KSV Roeselare, Seraing United, ASV Geel, Lommel United, Eupen en Tubeke mogen volgend seizoen aantreden in zowel 1A als 1B. Excelsior Virton mag enkel in 1B voetballen. Dat besliste de Licentiecommissie vorige week al.

Beslissingen Licentiecommissie 12 april:

Europese licentie: Standard Luik, KV Kortrijk, STVV, Zulte Waregem

Licentie 1A: Clubs met Europese licentie + Moeskroen-Péruwelz, Royal Antwerp FC, Union Sint-Gillis

Licentie uitsluitend amateurvoetbal: KVV Coxyde, Royal Cappellen FC, Eendracht Aalst, Union Royal La Louvriere, Royal Sprimont Comblain, SK Londerzeel .

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234