Zondag 22/05/2022

Moerman neemt ontslag na kritisch rapport ombudsman

Rudy Aernoudt Beeld UNKNOWN
Rudy AernoudtBeeld UNKNOWN

Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (Open Vld) neemt ontslag uit de Vlaamse regering. Vincent Van Quickenborne volgt haar wellicht op. Haar beslissing kwam er nadat een vernietigend rapport uitlekte van de Vlaamse ombudsdienst over 'onbehoorlijk bestuur' op haar kabinet. De ombudsman volgde daarmee in grote lijnen de kritiek van Rudy Aernoudt, haar ex-kabinetschef.

Dat de politieke druk op de minister groeide, werd gisteren al in de vooravond erkend binnen en buiten haar partij. Mikpunt van kritiek is het toekennen van een consultancycontract aan Public Business Services (PBS), een bedrijf dat in handen is van de moeder van de gewezen Gentse VLD-schepen Guy Serraes. Die laatste onderhandelde zelf over het contract met het kabinet. Welke diensten tegenover het contract stonden, is nog steeds niet helemaal duidelijk. PBS ontving 200.000 euro van het kabinet-Moerman. De onlangs ontslagen topambtenaar Rudy Aernoudt maakte melding van onregelmatigheden in de gunning.

Ombudsman Bernard Hubeau volgt die kritiek. Hij noemt de gunning "onregelmatig" en het dossier zoals het werd overgemaakt door de minister "onvolledig". In tegenstelling tot wat het kabinet voorhield, was de wetgeving inzake openbare aanbestedingen wel degelijk van toepassing. Ook erkent de ombudsman de dubieuze rol van Serraes: "Actief bij de voorbereiding van het gunningsdossier betrokken", en zelf deels uitvoerder van de gegunde opdracht.

Open Vld bleef tot laat op de avond achter haar minister staan, een excellentie noemde het rapport van de ombudsman zelfs "juridisch perfect aanvechtbaar", maar officieus viel te horen dat de partij beducht was voor meer onthullingen. "De vrees dat het alleen maar erger zal worden, is wijd verbreid in de partij", klonk het bij een Open Vld-bron.

"Conclusies trekken"

Moerman trok uiteindelijk zelf haar conclusies. "Het rapport is duidelijk", liet ze weten. "Ik blijf erbij dat ik zowel voor wat de aanstelling van PBS als wat de uitvoering van hun opdracht betreft, recht in mijn schoenen sta. De opdracht gebeurde binnen de daartoe voorziene kabinetsbegroting en het is toch nog altijd de minister zelf die beslist wie ze aanstelt."

Niet alleen de Open Vld zat met de zaak verveeld, ook de coalitiepartners. De ombudsman heeft het ook in algemene zin over "een grijze zone" in de overheidsopdrachten. "Het is wel zo dat er grote onduidelijkheid bestaat over wat een minister met zijn budget kan aanvangen", zegt een prominente CD&V'er. Moerman zelf: "De ombudsman doet een aantal aanbevelingen die de werking van één kabinet overstijgen."

Minister van Begroting Dirk Van Mechelen zou gisterenavond laat al de vraag gekregen hebben om Moermans portefeuille als viceminister-president over te nemen. In haar plaats als minister van Economie wordt Vincent Van Quickenborne genoemd, al was die gisteren voor de Open Vld zelf nog onbereikbaar in Ierland. Moerman zelf kan niet op een mandaat terugvallen.

Rudy Aernoudt zei gisteravond in een korte reactie: "Wie dit leest, kan alleen concluderen dat de oplossing voor dit probleem niet mijn ontslag was. De politiek, en meer bepaald het Vlaams Parlement, moet zijn verantwoordelijkheid nu maar nemen. Ik heb mijn ding gedaan en ik ben tevreden omdat de ombudsman niet onderhevig is gebleken aan enige druk." (dm)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234