Zaterdag 11/07/2020

Onderwijs

Moeilijke overstap naar het middelbaar? De tienerschool leert hoe het moet

Leerkrachten die normaal voor een klas staan in het middelbaar, zullen op geregelde tijdstippen de overstap maken naar de lagere schoolBeeld Thinkstock

Om de overstap van de lagere naar de middelbare school te vergemakkelijken, organiseert een aantal Oostendse scholen het project ‘tienerschool’. Via uitwisselingen en contactmomenten willen ze zo het zesde leerjaar en het eerste middelbaar meer laten samenvloeien.

“Er zijn leerlingen die in de lagere school goede resultaten halen, maar daar in de middelbare school slechts een fractie van overhouden”, zegt Jean Surmont, directeur van de middelbare school KA Pegasus. “Kinderen hebben het moeilijk met de grote kloof tussen de lagere en de middelbare school.”

Om die kloof te overbruggen organiseert hij samen met twee lagere scholen een samenwerkingsproject. Het doel: de bruuske aanpassing die kinderen moeten maken in het middelbaar geleidelijk aan inleiden in de lagere school.

Want een plotse overstap naar het middelbaar kan volgens Surmont dramatische proporties aannemen. “Bij sommige kinderen treedt zelfs faalangst op door de plotse werkdruk. Daar willen we met een vloeiende overgang naar het middelbaar iets aan veranderen.”

“Kinderen hebben het inderdaad vaak moeilijk met de overstap naar het middelbaar”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool). “Ze moeten belangrijke keuzes maken en zich daarbovenop nog eens aanpassen aan een nieuwe omgeving.” Dat kan volgens hem, hoewel het van kind tot kind afhangt, problemen opleveren.

Dat beaamt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). “Het is een grote aanpassing voor de kinderen. Zo gaan ze plots van een kleiner aantal vakken gegeven door één leerkracht, naar meer vakken gegeven door verschillende leerkrachten.”

Het GO! staat dan ook niet negatief tegenover het Oostendse initiatief. “Uit onderzoek blijkt dat kinderen tussen 10 en 14 jaar neurologisch zeer dicht bij elkaar aanleunen. Een tienerschool is een logisch initiatief om de overstap naar het middelbaar te vergemakkelijken", zegt Verdyck.

Paradepaardje

Concreet zullen in Oostende leerlingen uit de lagere school geregeld les volgen in de lokalen van KA Pegasus. “Om de kinderen vroeg de gewoonte aan te leren om te wisselen van lokaal, bijvoorbeeld”, legt Surmont uit. Vroeger organiseerden de scholen dan wel af en toe een contactuurtje, nu is het echter de bedoeling om echte lessen te geven op frequente basis.

Maar ook leerkrachten die normaal voor een klas staan in het middelbaar, zullen op geregelde tijdstippen de overstap maken naar de lagere school. “Om kinderen te leren omgaan met een leerkrachtwissel om het uur, want elke leerkracht heeft een verschillende aanpak en klascultuur”, legt Surmont uit.

Het paradepaardje van het project is echter een breed overlegorgaan tussen de lagere en middelbare scholen om bijvoorbeeld lesinhouden op elkaar af te stemmen. “De lagere school geeft Frans vaak op een praktische manier, de middelbare school net op een theoretische manier. Dat kan zeer verwarrend zijn voor kinderen die de overstap maken”, zegt Surmont. 

Bruusk

Tienerschool is echter geen uitvinding ontsproten aan de kust. Het is een gloednieuw Nederlands onderwijsconcept dat de klassieke structuur van zes jaar lagere en zes jaar middelbare school doorbreekt. Het vindt steeds meer ingang in Vlaanderen, zegt ook Raymonda Verdyck. “De tienerschoolprojecten breken stilaan door.”

Lagere en middelbare scholen groeien volgens De Bruyckere steeds meer naar elkaar toe om de overstap gemakkelijker te maken. “Dit project bevestigt een trend die al langer aan de gang is.” Terwijl leerlingen in het zesde leerjaar vroeger occasioneel een middelbare school bezochten, komen steeds meer initiatieven als tienerschool uit de pijplijn. 

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) looft het Oostendse initiatief. "Kinderen worden bij de overgang van het lager naar de middelbare school met heel wat uitdagingen geconfronteerd. Projecten als de tienerschool sluiten aan bij de modernisering van het secundair onderwijs." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234