Vrijdag 20/05/2022

'Moeilijke' doelgroep valt voor 'W817'

KETNET-baas Herman Pauwels heeft het licht op groen gezet voor een tweede reeks van de jongerensitcom W817. Deze nieuwe reeks over de onderlinge relaties van zes jonge volwassenen die samenhokken in het huisnummer 17 van Wijk 8, is op het eerste gezicht misschien niet zo'n grandioos succes, maar ze slaat geweldig aan bij de 14 tot 16-jarigen. En dat is nu net de prioritaire doelgroep van het jongerennet van de VRT. Voor het eerst wordt deze 'moeilijke' doelgroep met een specifiek jongerenprogramma zo goed bereikt. Doorgaan is dus de boodschap!

De kijkcijfers van W817 zijn uiteraard niet te vergelijken met een succesvolle TV 1-productie. Met de uitzending op woensdag (18.15 uur) en de herhaling op zondag (19.35 uur) haalt W817 een kleine 250.000 kijkers. Maar KETNET wilde met deze sitcom in de eerste plaats de doelgroep van 14 tot 16-jarigen bereiken. In deze leeftijdscategorie scoort W817 dan ook bijzonder goed. Dat blijkt trouwens niet alleen uit de cijfers. In opdracht van de VRT heeft het onderzoeksbureau Censydiam het programma getest bij deze specifieke doelgroep en het resultaat is ronduit verbluffend. "Ik heb zelden zo'n positief verslag gelezen", zegt productiemanager Koen Berckmans.

Na het testen van het jonge publiek komt Censydiam tot de conclusie dat W817 "een levendige en dynamische uitstraling heeft, met als emotioneel zwaartepunt een sterke extravertie en het uitleven van spanning". De sitcom wordt op het eerste gezicht als progressief ervaren, maar toch positioneert het programma zich voldoende breed, omdat de karakters ingesteld zijn op de onderlinge relaties en er een impliciete zorg voor elkaar voelbaar is.

Een dolgelukkige producer Riet De Prins vertaalt deze uiterst positieve evaluatie in mensentaal. "W817 brengt eigenlijk wat jongeren willen zien en horen. Zoals die gasten eruitzien, zoals zij praten, dat vinden zij heel tof. Het heeft vooral te maken met het goed gevoel dat het programma uitstraalt: zo wil ik ook kunnen praten, wonen en leven."

Dat betekent volgens Riet De Prins niet dat W817 niet meer kan worden verbeterd. Voor de tweede reeks zal er ongetwijfeld een aantal zaken bijgestuurd worden. "We stellen vast dat die losse dialogen bijzonder goed werken. Maar wij zouden het ding toch iets meer body willen geven. Nu zijn het nog te veel verhaallijntjes naast elkaar. Het is de bedoeling om in de tweede reeks elke aflevering één serieuze verhaallijn te geven om daar dan de nevenlijnen doorheen te weven, zodanig dat het iets zwaarder doorweegt. Nu blijft het tamelijk oppervlakkig, met als bijkomend gevolg dat een aantal afleveringen te kort is. Dat zijn ook de instructies die we aan SKRIPTank hebben gegeven."

Riet De Prins hoopt dat dit een hernieuwde start is voor jeugdfictie op de VRT. "Tien afleveringen zijn op zich al veel te weinig om een nieuwe jongerenserie goed te lanceren en een kijkgewoonte op te bouwen. Maar het kon niet anders omdat we in '98 maar studiofaciliteiten hadden voor tien afleveringen. Bovendien vraagt het opstarten van een fictiereeks heel wat energie en investeringen. Het decor kost veel geld. Je moet zoeken naar de juiste figuren, naar een systeem... Je moet alles nog invullen. In een tweede reeks wil je altijd die zaken die je al opgestart hebt, verder perfectioneren. Die kans krijgen we nu."

Het basisconcept van W817 blijft hoe dan ook hetzelfde. Ook de tweede reeks wordt geschreven door de jonge twintigers Bram Renders, Bart Vaessen en Steve De Wilde, die zich onder de naam SKRIPTank verenigd hebben. Pietje Horsten blijft de regisseur van dienst en de personages (vertolkt door Kadèr Gürbüz, Britt Van Der Borght, Aagje Dom, Danny Timmermans, Govert Deploige en Aron Wade) blijven behouden. Het huis in Wijk 8 nummer 17 blijft de vaste locatie, maar de buitenopnames worden wel iets uitgebreid. Dat geeft ook de scenarioschrijvers meer mogelijkheden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld met de personages even de straat op of eventueel naar een dancing. Hoe dan ook, in mei beginnen de repetities al, zodat er in de zomer kan worden gedraaid. (LB)

W817 KETNET 18.20

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234