Woensdag 19/01/2022

Moeilijk werken voor migranten in Belgie

De kloof op de arbeids- markt tussen de eigen bevolking en niet-EU-burgers is bijna nergens in Europa zo groot als in ons land. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese statistiekbureau.
Ruim 68 procent van de Belgen heeftwerk. Bijniet-Europese migranten is dat slechts veertig procent. Dat is het laagste percen- tage van alle 28EU-landen.De kloof tussen beide bevolkingsgroe- pen bedraagt daarmee 28,8 pro- centpunten. In Europa moet ons land enkel Zweden laten voorgaan.
In heel Europa hebben migran- ten van buiten de Unie betrekkelijk minder vaak werk dan EU-burgers. Enkel in Cyprus, Tsjechië, Litou- wen en Italië is er geen verschil.

Niet-Europese-migranten heb- ben bovendien veel vaker een peni- beler statuut. Zo werkt 27,5 pro- cent van hen deeltijds, waar dat bij de eigen bevolking zo'n 18,4 pro- cent is. Ook werken niet-EU-bur- gers dubbel zo vaak in een tijdelijk contract.
De grote kloof heeft verschil- lende oorzaken. Uit eerder onder- zoek van de universiteit van Antwerpen blijkt dat niet-Europese burgers geloven in een traditione- ler rollenpatroon. Verder bestaat er nog veel discriminatie op de werkvloer, en zijn migranten vaker lager opgeleid.
Begin deze maand meldde Eurostat dat de migratie naar de Europese Unie in 2013 met 25 pro- cent is gedaald. Volgens een rap- port van Amnesty International trokken de EU-landen tussen 2007 en 2013 700 miljoen euro uit voor hulp aan asielzoekers en vluchte- lingen. Aan het beschermen en beveiligen van de buitengrenzen spendeerde de EU bijna twee mil- jard euro. (PGZ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234